Yeşil Mercimek Şaşırtıcı Faydaları

13-02-2023 15:42
Yeşil Mercimek Şaşırtıcı Faydaları

Tahıl ve otlardan sonra popüler gıda olan baklagiller familyasından bir bitkidir. Baklagillerin tüketim sınıfı öncelikle insanlar içindir, kalan bölümleri hayvanlar için beslenecek yeşil ot, silaj, son kalan bölümleri de yeşil gübre olarak kullanılmaktadır.

 
Mercimek baklagil mi tahıl mı sorusu hep kafa karıştıran sohbetler arasında yer almıştır. Tahıllar; Pirinç, tam buğday, arpa, yulaf, çavdar olarak gluten yüklüdür. Baklagiller ise kuru fasulye, börülce, nohut, barbunya, sarı, kırmızı, yeşil mercimektir.
Nohut ve bulgurdan sonra evlerimizde en çok tükettiğimiz bakliyat mercimektir.
 
Mercimek kalitesini anlamak için yerli mi, ithal mi olduğu önemlidir çünkü yapısal olarak aynı olsa da lezzet ve protein değerleri farklılık gösterir. Mercimeğin güneşle teması arttıkça lezzeti ve besin değerleri artar. Bu yüzden yerli mercimek daha lezzetli ve daha yüksek protein oranına sahiptir. Renginin solgun olmamasına ve yerli üreticinin ürünlerinden olduğuna dikkat etmek yeterli olacaktır.
 
Mercimeklerin ortak yanı ıslatmaya gerek kalmadan, kısa sürede pişirilebilir olmasıdır. Mercimeğin kuru kalması uzun raf ömrü ile ilgilidir ancak çok uzun süre rafta kalan mercimek renginin değişmesine ve lezzetinin solmasına sebep olur.
 
Diğer mercimeklere göre yeşil mercimek daha Anadolu kokar.  Yöresel yemek tariflerinde yeşil mercimeğin adı daha sık geçer. Bulgur kadar önemli olan yeşil mercimek her daim sofralarımızda yer almaktadır.
 
Yeşil mercimek; Lifli, bol proteinli, kalsiyum, manganez, çinko, bakır, sodyum, fosfor minareleri açısından zengin, B vitamini ve demir içeren bir besindir. Besin değeri yüksek olan yeşil mercimek kalori değeri de fazladır. Bağışıklığı kuvvetlendirdiği gibi zihne ve vücuda güç verir.
 

Diğer mercimeklerle yeşil mercimek arasında ki farklar;

  1. - Yeşil mercimek tariflerde ana ürün olarak kullanılırken sadece kendi adı ile geçen çorbalar ve ana yemek çeşitleri de vardır. Diğer mercimekler çorbaların içine lezzet olarak ilave edildiği gibi garnitür yiyeceklerde de görmekteyiz.
  1. - Yeşil mercimeğin maliyeti diğer mercimeklerden daha fazladır.
  1. - Diğer mercimekler pişirildiğinde sarı rengini alır ve yumuşarken, yeşil mercimek kahverengimsi bir renk alır ve formunu korur.
  1. - Yeşil mercimekle yapılan gıda ürünleri daha dayanıklı olup, bekleme süresi uzundur, diğer mercimeklerle yapılan köfte benzeri gıda ürünleri hızlı tüketilmediği taktirde bozulma riski yaşamaktadır.
 
Yeşil mercimek sağlıklı mı diye bakacak olursak; sindirim sistemini çalıştırarak, metabolizmayı hızlandırıp, lif açısından zenginliği ile de diğer besinlere göre tokluk hissini daha çok vermektedir. Antioksidan bakımından da çok zengin bir besindir.
 

Yeşil mercimek besin değerleri;


Kolesterol: 0          Kalori: 340cal          Protein: 24,7gr          Yağ: 1,1gr          Demir: 6,8mg 


Fosfor: 145mg       Kalsiyum: 79mg      Potasyum: 370mg     Niasin: 2mg       Sodyum: 6,8mg              

Karbonhidrat: 22gr         Vitamin A IU:60           Vitamin B1: 0,37mg          Vitamin B2: 0,32mg

 

Yeşil mercimek faydaları; 

  1. - Protein depolarından biri olan yeşil mercimek, organların onarımında, doğru çalışmasında, kas yapısının düzgün çalışmasına ve güçlendirmesine etkili olan önemli besinlerden biridir.
  1. - Çokça bulunan lif içeriği ile kandaki kötü kolesterolü azaltıp, dengeli seviyeye gelmesinde yardımcı olduğu bilinmektedir.
  1. - Yüksek lif içeriği ile kalp sağlığını destekler. Folat ve magnezyum açısından zengin olan yeşil mercimek kalp hastalarına önerilmektedir.
  1. - Diyabet hastalarının beslenme listelerinde mutlaka yer alması gereken bir gıdadır. Mercimekte bulunan diyet lifleri kan şekerinin istenilen değerlerde olmasına yardımcı olur.

 

Yeşil Mercimeğin Az Bilinen Faydaları;


  1. - Demir açısından oldukça zengin olan yeşil mercimek vücuda oksijen taşıma, metabolizma hızlandırma ve enerji üretimi konusunda destekleyici bir besindir.
  1. - Tedavisi oldukça ağır olan kanser hastalıklarının bazı türlerinin önlenmesine yeşil mercimeğin etkisi olduğu söylenmektedir.
  1. - Vitamin ve mineral deposu olan yeşil mercimek beynin iyi çalışmasına ve sinir sistemine iyi gelmektedir.
  1. - Antioksidan açısından zengin olması gen hasarını önleyerek, yaşlanmaya karşı direnç özelliğine sahiptir.
  1. - Kronik yorgunluk olan kişilerin de tüketmesi gereken bir besindir. Demir eksikliği olanların yemek listesinde bulunması gerektiği bilinmektedir.
  1. - Gebelik ve gebeler için oldukça önemli olan besin kaynağıdır. İçeriğinde bulunan folat vitamini ile doğum kusurlarını önleyip, erken doğum ihtimallerini azalttığı söylenmektedir.
 
Yeşil Mercimek Tüketimi; İçeriğinde bulunan tüm değerler yüksek miktarlarda bulunduğu için tüketimi dikkat edilmesi gereken bir besindir. Yeşil mercimeğin fazla tüketimin zararlı olabileceği unutulmamalıdır.

 



Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.