Vücudumuz İçin Adaçayı Yağının Faydaları Nelerdir?

25-03-2023 14:36
Vücudumuz İçin Adaçayı Yağının Faydaları Nelerdir?

Ege ve Akdeniz bitki örtüsünde yaygın olarak görülen, doğal olarak kendiliğinden yetişme yoluyla, kendi kendine yayılan, son derece faydalı ve kullanım alanlarının çok olduğu bir bitki olan adaçayı her evin vazgeçilmezlerindendir


Adaçayı; Yaprak dökmeyen, çalımsı ve çiçekli bir bitkidir. Kokusunun keskinliği ile küçük kuşları, arıları, kelebekleri kendine çekmektedir. Çok eski zamanlardan beri çeşitli yöntemlerle, çeşitli sebepler için tüketilmektedir. Dalından koparıldığı şekli ile taze olarak, kurutularak ve distilasyon (damıtma) yöntemleri ile elde edilmektedir. 


Kokusu ve faydalarından dolayı en çok tercih edilen adaçayı aromaterapilerde, tıbbi destek için çeşitli rahatsızlıklarda, zihin ve bedensel stres yönetimlerinde, yemeklerde, çiçekli bir bitki oluşundan da süs bitkisi olarak sıklıkla karşımıza çıkmaktadır. 


Adaçayı Hakkında Bilmediğimiz Gerçekler; 


  • - İnsanlara uzun bir ömür verdiğine inanan Romalılar kutsal törenlerinde adaçayı kullanırmış. 
  • - Köklerinin uzunluğu yüz santimetreyi bulduğu için derin köklü bitkilerdendir. 
  • - Adaçayının yüksek adaptasyonundan dolayı Ege ve Akdeniz bölgeleri haricinde tüm dünyada da yetişebilmektedir. 
  • - Bilimsel olarak şifa, sağlık ve kurtuluş anlamına gelen ‘’Salvia’’ olarak isimlendirilmiştir. 
  • - Çok yıllık olduğu için on yıla kadar yüksek verim alınabilmektedir.
  • - Keskin kokuya sahip olan adaçayı kemirgenleri uzaklaştırmaktadır.
  • - Etlerin ve yağların kalitesini arttırmak için adaçayı yağından faydalanılmaktadır. 


Adaçayı Yağı Nedir?


Adaçayının kök, yaprak ve tomurcuklarının çeşitli işlemlerden geçerek elde edilen bitkisel uçucu yağlar sınıfındandır. Aromaterapiler ve tıbbi destekler için genellikle yağından faydalanılmaktadır. En çok tercih edilen uçucu yağlar arasında doğal adaçayı yağı vardır. 


Adaçayı Yağı Nasıl Elde Edilir?


Yüksek kalitede bitkisel yağ elde etmek için bitkinin özellikleri çok önemlidir. Hangi iklimde yetiştiği, hangi yükseklikte yetiştiği, toprağı, bitkinin türü, cinsi, yaşı, bitkide bulunan uçucu yağın neresinden çıkartılacağı bilgisine göre elde etme yöntemi değişkenlik göstermektedir. Doğru teknikle yağ çıkarmak uçucu yağ miktarı ve kalitesini belirlemektedir. 


Bu yüzden Datçam olarak sizlere tavsiyemiz; İlk üreticiden uçucu yağlarınızı temin etmenizdir. Çünkü üretim yerinde kontrol altında ve yüksek kalitede olacaktır.


Çok eski dönemlere dayanan ve en fazla tercih edilen uçucu yağ elde etme yöntemi imbik (damıtma aleti) adı verilen sistemle distilasyon yöntemleridir. Uçucu yağların bitkiden su buharı ile ayrıştırılması, yüksek buhar yoğunluğu ile de uçucu yağ ve suyu da kendi içinde ayırması yöntemi ile elde edilir. 


Vücudumuz İçin Adaçayı Yağı Faydaları Nelerdir ve Nasıl Kullanılır?


Adaçayı yağı faydaları çok yönlüdür. Anestezi özeliğine sahip adaçayı yağının göz enfeksiyonlarının tedavisinden tutunda, yara bakımlarına, alzheimer hastalıklarında tedaviye destek olan, sağlığa faydalı olan bir bitkisel yağdır. Ayrıca; 


Saçlar için son derece faydalı olan adaçayı yağı saç dersini besler, kepeklenmeyi giderir, saç dökülmelerini önleyerek saçları güçlendirmektedir. Saç bakımı için tercih edilen doğal bir uçucu yağdır.


Cilt için şifa deposu olan adaçayı cilt lekelerini önleyip, gidermede yardımcı olur, yaraların ve yara izlerinin, sivilcelerin tedavisinde kullanılır, yüze de sürülebildiği için cilt sıkılaşmasını destekleyip, cilt yaşlanmasını geciktirir, cildi parlaklaştırarak, cilt çatlaklarını yumuşatmaktadır. Aynı zaman da cilt temizliği ve bakımı içinde tercih edilmektedir.


Ağız içi yaraları, diş eti iltihapları, ağız kokuları için bakterileri yok edici olmasıyla antibakteriyel özelliğinden faydalanılmaktadır. Ağız gargaralarının içeriğinde sıklıkla karşılaşılmaktadır. Harici kullanımlar için hekimlerden görüş almak gerekmektedir.


Solunum yolları sorunlarında adaçayı bitkisi ile kış çayını oldukça fazla tükettiğimiz gibi yağından da faydalanmaktayız. Balgam söktürücü, öksürük giderici, solunum yolu tıkanıklıkları için, astım ve bronşit hastalıklarının tamamına ek ve destek bir tedavi seçeneğidir. Kullanım şekli ve dozu doktor tavsiyesi ile uygulanmalıdır. Soğuk algınlığı etkisinden kaynaklı göğüs ağrıları için birkaç damla masajla rahatlama sağlanmaktadır.


Buhurdanlıklarda kullanılan uçucu yağlardan en sık tüketilen adaçayı yağıdır. Antibakteriyel özelliği ile havadaki mikrop ve bakterilerle savaştığı bilinmektedir. Solunan havanın ferah olmasını da sağlamaktadır. Güçlü bir esansiyel olmasından kaynaklı ve uçucu bir yağ olması ile buhurdanlık kullanımlarında bebeklere solunumu ağır gelmekte ve yetişkinlik dönemine kadar kullanılmamalıdır.


Omuzlar, eklemler, kaslar ve sırt, bel ağrılarının giderilmesi için birkaç damla adaçayı yağından alıp, masaj yolu ile yedirilerek giderilmesi sağlanabilmektedir.


Sindirim sistemine faydalı olan adaçayı yağı bağırsakları temizlemesi ve dolaşım yollarını düzenlemesi ile bilinmektedir.


Karın ve bağırsak gazlarını giderici etkisi olduğu da söylenmektedir. Adaçayı yağının yetişkinler ve bebekler içinde kullanıma uygun olduğu belirtilmiştir. Göbek deliği ve çevresine, kasık bölgesine ve alt karına birkaç damla ile masaj yaparak emilimi sağlanmalıdır. Aynı zamanda bebekler için hem karın bölgesine hem de ayaklarının altlarına aynı şekilde masaj ile sürülmeli sonrasında bebeklerin ayaklarına çorap giydirilmelidir. İdrar problemlerine ve gaz sorunlarına iyi geleceği söylenmektedir.


Kadın hastalıkları için de pek çok faydası bulunan adaçayı yağı uzman görüşü önceliği ile rahim temizliği ve mantar tedavileri içinde kullanılmaktadır. Östrojen hormonunu taklit etmesi sayesinde menopoz belirtilerini, regl sancılarını azaltıp, hormonları uyarması ile cinsel istek gücün artmasını sağlar. Ayak tabanlarına masaj yoluyla sürüldüğünde menopozdan kaynaklı sıcak basma sorununu azalttığı da bilinmektedir. 


Zihinsel işlevlerde anti stres, antidepresan ve doğal afrodizyak özelliğinden faydalanılmaktadır. Zihni tazeleyip, sinir sistemini düzenler, negatif duyguları rahatlatarak pozitife çevirir, anksiyeteyi önler, kan basıncını düzenleyerek kişinin kendisini iyi hissetme hormonunu etkinleştirir ve depresyonu gidermesini sağladığı söylenmektedir.


Masaj yağı seçeneklerinin içinde en çok tercih edilen uçucu yağ olarak adaçayı yağı kullanılmaktadır. Aromaterapi masaj yağı kasları gevşeterek, kemiklere ve dolaşım sistemine olumlu etkileri ile sakinleştirerek, rahatlamayı sağlar.


Güzel ve keskin esansiyel kokusundan dolayı parfüm içeriklerinde de kullanılan adaçayı yağını oda spreyi ya da oda kokusu olarak da kullanabilirsiniz. Çamaşır çekmecelerinize, giysi dolabınıza hem antibakteriyel özelliğinden hem de güzel kokusundan dolayı kurutulmuş çiçeklere damlatarak kese yapabilirsiniz.


Datçam olarak; Bitkisel yağ ürünlerini, uzun süreli ve yüksek miktarlarda tüketmemenizi öneririz. Her bitkisel yağ dikkatli kullanılması gereken bir üründür. Kronik bir hastalığı bulunan, çeşitli nedenlerle sürekli olarak ilaç kullanan veya besin alerjileri olan bireyler bitkisel yağları kullanmadan önce mutlaka hekimlerine danışmaları, önerilen dozları aşmamaları gerekir.

Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.