Soğuk Sıkım Zeytinyağı Nedir? Özellikleri Nelerdir?

05-10-2022 14:28
Soğuk Sıkım Zeytinyağı Nedir? Özellikleri Nelerdir?

En lezzetli ve sağlıklı zeytinyağı çeşitleri dendiğinde akıllara ilk gelen soğuk sıkım zeytinyağı oluyor. 27 derecenin altında ekstrakte edilen zeytinyağları soğuk sıkım olarak adlandırılıyor. Soğuk sıkım tekniği ile elde edilen zeytinyağları yüksek sıcaklığa maruz kalmadığından besin değeri, oleik asit değeri, koku ve lezzet bakımından ayırt edici özelliklere sahip oluyor. 


Soğuk sıkım tekniğini daha rahat anlamak için zeytinyağı üretim süreçlerine kısaca değinilmesi gerekir. Toplanan zeytinler fabrikaya getirildikten sonra basınçlı suyla tüm zeytin taneleri yıkanır. Yıkanan zeytin taneleri parçalanır. Parçalanma o denli yoğun olur ki zeytin, zeytin hamuru denen bir yapıya kavuşur. 


Zeytin hamuru yoğrulmaya başlanır, yoğrulma aşamasında kazanların çevresinde hamurdan yağı ayırmak için su bulunur. İşte bu suyun sıcaklığı 27 derece ve altındaysa elde edilen yağ soğuk sıkım; 27 derecenin üzerindeyse sıcak sıkım olarak adlandırılır. Sıcak sıkım tekniği ile daha fazla miktarda zeytinyağı elde edilmekle birlikte yöntem doğası gereği besin değerlerini azaltır.


Sıcak sıkım zeytinyağı çeşitleri pişirilen yemeklerde tercih ediliyor. Zeytinyağlı yemeklerde, ızgara ve fırın yemeklerinde soğuk sıkım zeytinyağı yerine sıcak sıkım zeytinyağı kullanımı öneriliyor.


Salatalarda, zeytinyağının başrolde olduğu atıştırmalıklarda, mezelerde, pizza ve yemeklerin üzerinde tercih edilen soğuk sıkım zeytinyağı sahip olduğu doğal lezzet ile farkını hissettiriyor. Yağ asitleri korunduğu için maksimum fayda sağlayan bir gıda olarak sofralarda yerini alıyor.


Soğuk sıkım zeytinyağı üretiminde farklı tekniklerin kullanılması mümkün. Bir zeytinyağının soğuk sıkım zeytinyağı olarak sınıflandırılmasındaki temel kriter sıkım sıcaklığı olarak öne çıkıyor. Geleneksel ya da modern tekniklerle toplanan zeytinler ekstrakte edilirken sıcaklıklarının 27 derecenin altında kalmasının birçok faydası olduğu biliniyor. 


Soğuk Sıkım Zeytinyağı Kokusu 


Zeytinyağı en temelinde bir meyve suyudur. Zeytinin suyunun farklı tekniklerle çıkarılması ve yağının ayrılması ile sofralarımıza gelen bu lezzet sağlık için olan faydaları ile her yaş grubunun kontrollü şekilde tüketmesi önerilen sağlıklı yağ çeşitleri arasında yer alıyor.


Soğuk sıkım ile üretilen zeytinyağları aromatik bir tat ve kokuya sahip oluyor. Sıkma aşamasında yüksek sıcaklığa maruz kalmadıklarından zeytinlerin aromatik lezzetleri korunuyor ve yağ koklandığında gerçek zeytin kokusu alınabiliyor. 


Erken hasat soğuk sıkım zeytinyağı çeşitlerinde henüz olgunlaşmamış zeytin meyvelerinin tazeliği tada ve kokuya belirgin ölçüde etki ediyor. 


Soğuk Sıkım Zeytinyağı Besin Değerleri


Uygun sıcaklıkta ekstrakte edilen zeytinlerin yağa dönüşme sürecinde besin değerleri yüksek oranda korunuyor. Sıcak sıkım zeytinyağı ile kıyaslandığında besin değerlerinin daha fazla olduğu bilinen soğuk sıkım zeytinyağının ayırt edici özelliklerinden biri de antioksidan bakımından son derece zengin olması.


Vücuttaki oksidatif stresi dengeleyen antioksidanlar bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde oldukça önemli bir yere sahip. Genel sağlığa sundukları katkıları da biliniyor. Antioksidanları doğal olarak vücuda almak için leziz bir alternatif sunan soğuk sıkım zeytinyağı cilt sağlığından sindirim sistemi sağlığına dek sunduğu faydalarla sofraların vazgeçilmezlerinden olmayı sürdürüyor.


Soğuk Sıkım Zeytinyağı Lezzeti ile Fark Yaratıyor


Soğuk sıkım zeytinyağının sıcak sıkım ürünlere oranla daha doğal ve leziz olduğu ifade edilebilir. Zeytin meyvesinin kendine has tadını barındırırlar ve meyvemsi aromatik kokularının lezzet yansımaları da eş derecede dikkat çekicidir. Damakta bıraktığı acılık karakteristik özelliklerinden bir tanesidir.


Doğal ve sağlıklı beslenmeye olan ilginin artması, zeytinyağı tüketiminin faydaları ile ilgili farkındalığın çoğalması ile soğuk sıkım zeytinyağına gösterilen ilgide belirgin bir artış yaşanıyor. Doğal, besleyici ve lezzetli bu yağ çeşidi en sevilen yöresel ürünler arasında yer alıyor. 


Zeytinyağı Saklama Koşulları


Erken hasat soğuk sıkım, taş baskı zeytinyağı gibi birçok farklı çeşitte karşımıza çıkan soğuk sıkım zeytinyağları hakkında bilinmesi gereken en önemi unsurlardan biri doğru şartlarda saklanmaları gerektiğidir. 


Zeytinyağı güneş ışığından, ısıdan ve havadan etkilenen; farklı çevresel koşullara maruz kaldığında besin değeri azalan bir gıdadır. Saklama sırasında koyu renkli şişelerde, karanlık ve serin ortamlarda saklanmaları gerekir. Ağızları açık bırakıldığında oksidasyona uğrayabilirler.


Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.