Şifa Deposu: Sarı Kantaron Yağı

19-12-2022 12:35
Şifa Deposu: Sarı Kantaron Yağı

  Doğada yetişen tıbbi ve aromatik otlar, birçok hastalığa iyi gelmesiyle biliniyor. Tıbbın tamamlayıcısı olarak kullanılan şifalı otlardan bir tanesi de Kantaron bitkisidir.

    Ilıman ve sıcak iklimde eski yıllardan beri yabani olarak yetişen bir bitkidir. Türkiye’de yöresel olarak Binbirdelik Otu, Kan Otu, Kılıç Otu, Mayasıl Otu, Yara Otu, Kuzu Kıran olarak da bilinir. 

    Bir tür otsu bitki olan Kantaron, 8 ile 50 milimetre aralığında değişen dalların uçlarında mızrak benzeri bir şekle sahip olan ucu çiçekli bir bitkidir. Kendine has yaprakları olan kantarona Binbirdelik Otu denmesinin nedeni, yaprakların ışığa tutulmasıyla görülebilen parlak yağ noktacıklarıdır. 

   Kantaron çiçeği 96 türünün 46’sı doğal olarak ülkemizde yetişmektedir. Türkiye bu türler yönünden önemli bir merkezdir.

 Kantaron Yağı Çeşitleri Nelerdir?

    Kantaron yağı kullanmak isterseniz sarı ve kırmızı olarak iki farklı yağ türü karşınıza çıkacaktır. Kırmızı kantaron yağının taze çiçeklerden, sarı kantaron yağının ise kurutulmuş çiçeklerden elde edilmiş olmasıdır.

  Hangi yağın daha etkili olduğunu düşünürseniz; Datçam kantaron yağı ürünlerimiz aynı bitkiden elde edilmiş olması nedeniyle sarı kantaron yağı faydaları ile kırmızı kantaron yağı faydaları hemen hemen benzerdir. 

   Şifa Deposu Kantaron Yağı Nasıl Yapılır, Nasıl Saklanır?

   Bu bitki, nazik çiçeklerini açtığı, Datça’nın yaz aylarında toplanır. Yerden yaklaşık olarak 5 santimetre yükseklikten itibaren kesilip, 2-3cm uzunluklara parçalanarak kantaronlar kurutulur veya taze olarak işlenir. Hakiki soğuk sıkım Datçam saf zeytinyağı ve kantaron bitkisinin çiçeği (1:5 oranında) cam kavanoz içinde belirli aralıklarla çalkalanarak güneş ışığı altında 3/4 ay arasında bekletilir. Bu süre sonunda tülbent veya pamuk yardımıyla süzülmesinden elde edilir. Datçam Doğal Kantaron yağımız şişeye aktarılıp, serin ve gün ışığı almayan yerde muhafaza edilir. Zeytinyağı +5 C'nin altında donabilir. Tekrar çözülmesi kalitesini etkilemez.

  Kantaron Yağı Faydaları Nelerdir?

  Kantaron yağı faydaları binbir derde deva olması nedeniyle en popüler bitkisel yağlar arasında yer alır. Kantaron yağı bitkisel tedavi ve alternatif tıp alanlarında sağlık üzerinde olumlu etkileri olan değerli bitki türlerindendir.

  • Mikrop önler 

  • İltihap giderir

  • Yara iyileşmesini hızlandırır

  • Sindirimi rahatlatır

  • Depresyon tedavisinde destekçi olur 

  • Menopoz şikayetlerini azaltır

  • Saç sağlığını korur

  • Cilde birçok faydası vardır.

 

  Hakiki Kantaron Yağını Nasıl Anlarız?

  Hakiki Kantaron yağı nasıl anlaşılır diye soracak olursak; Kaliteli kantaron yağı parlak ve berraktır. Açık pembe ya da yeşil renge dönük kantaron yağları, zeytinyağı ve kantaron çiçeği oranının doğru ayarlanmadığına işaret eder. Kantaron yağının dibinde tortulanma olabilir, bu tortu süzme işlemiyle ilgilidir.

  Kantaron yağında küflenme görürseniz; otun yıkanıp iyi kurutulmamasından dolayı, bitkideki su miktarının artırılıp yağınızda küf oluşmasına neden olmuş olur, hem de değerli polenlerini kaybetmiştir. 

  Bu yüzden kantaron yağını güvenilir Datçam ürünlerinden temin etmek çok önemlidir.

  Kantaron Yağı Nasıl Kullanılır, Yan Etkileri Nelerdir? 

  Öncelikle tüm bitkilerin kullanımı ile ilgili doğru bilgiye sahip olmak önemlidir. Kantaron yağının da nasıl saklandığı ve depolandığı bilinmelidir. Hangi amaç için kullanılacağı da önemlidir. 

  Şifalı Kantaron yağının yaralar üzerindeki kullanımı şöyledir; Cilt yüzeyinde meydana gelen yanık, yara, sıyrık, güneş yanıkları ve sezaryen yaralarına kantaron yağı sürülerek ve yağı masaj yaparak uygularız.

  Kantaron yağının kullanım yollarından birisi de ağız yoluyla tüketimdir. Bu nedenle de Datçam Şifalı Kantaron Yağı içilebilen bir yağ çeşididir.

   Fakat her bitkisel ürün gibi kantaron yağı da dikkatli kullanılması gereken bir üründür. Kronik bir hastalığı bulunan, çeşitli nedenlerle sürekli olarak ilaç kullanan veya besin alerjileri olan bireyler kantaron yağı kullanmadan önce mutlaka hekimlerine danışmaları, önerilen dozları aşmamaları gerekir.

   Hamilelere, emzirenlere kantaron yağı kullanımı önerilmez.

 

Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.