Sağlığa Faydalı Bitkisel Yağlar Nelerdir?

25-02-2023 16:33
Sağlığa Faydalı Bitkisel Yağlar Nelerdir?

Bitkisel Yağ Nedir?


Çeşitli fonksiyonlarımızı düzenlemek, yaşam kalitemizi yükseltmek ve vücudumuzun gereksinim duyduğu besinleri doğanın bizlere sunduğu nimetlerden, doğal olarak almak ve doğal şekilde tüketmek sağlıklı yaşamın vazgeçilmezidir. 


Sağlıklı yaşamı destekleyen, doğanın bizlere verdiği bir mucize olan bitkilerin yağlarının, bin yıllar öncesine dayanan kullanım reçeteleri vardır.


En doğru ve sağlıklı kullanım reçetelerinin başında soğuk sıkım yöntemi ile yağları elde etmektir. Soğuk sıkım ile elde edilen yağlarda yüksek oranda fenolik, fosfatid, antioksidan, karotenoid, bitkisel steroller, birçok mineral ve A, D, E, K vitaminleri de bulunmaktadır.


Dünya üzerinde hemen hemen her ülkenin ve ülkemizin doğal bitkisel yağlardan yararlandığı, birçok faydaları sayesinde hem sağlık hem kozmetik alanlarda kullanıldığını belirtebiliriz. 


Bitkisel Yağ Çeşitleri Nelerdir?


Bitkisel yağlar ana başlık üzerinde ikiye ayrılır; Sabit yağlar ve uçucu yağlar olarak.


Sabit Bitkisel Yağlarlar; Meyve ve tohumlardan çoğunlukla soğuk ya da sıcak sıkım yöntemi ile elde edilir. Bu yağlar suda çözünemezler. Sıcak sıkım yönteminde ısıl işlem görüldüğü için yağ içeriğinde bulunan birçok vitamin ve mineral değerlerini kaybeder lakin daha fazla yağ elde edilir. Soğuk sıkım yöntemi ile elde edilen yağlar tüm faydalı içeriğiyle tüketime uygun olan yağdır.


Uçucu Bitkisel Yağlar; Damıtma yöntemi ile elde edilir. Uçucu ve kokulu madde içeren yağ suda çözünmemektedir. Ağaç kabuklarından, çiçek ve çiçek yapraklarından, meyve, bitki ve bitki köklerinden elde edilmektedir.   


Sağlığa Faydalı Bitkisel Yağlar Nelerdir? 


Sabit ve uçucu bitkisel yağlar; Zeytin yağı, susam yağı, gül yağı, hindistan cevizi yağı, tarçın yağı, kakao yağı, ayçiçek yağı, kekik yağı, sarı kantaron yağı, soya yağı, acı ve tatlı badem yağı, çörek otu yağı, keten tohumu yağı, kabak çekirdeği yağı, kayısı yağı, kayısı çekirdeği yağı, adaçayı yağı olarak örneklendirebiliriz.


Bitkisel Yağlar Nerelerde Kullanılır?


Sabit bitkisel yağlar; besin değerleri yüksek olan, faydalı yağlar gıda tüketiminde kullanılmaktadır.


Uçucu bitkisel yağlar; Kimya ve ilaç sektöründe kullanılarak, kozmetik ve sanayi bölümlerinde de faydalanılmaktadır. Ayrıca aromaterapi, banyo, duş, ağız yoluyla yutma ve topikal uygulamalarda kullanılır.


Bitkisel Yağların Faydaları Nelerdir?

Dört mevsimi yaşayan ülkemizde, çok fazla bitki türü bulunmaktadır. Her bitkinin bizlere sunduğu, kendine özgü şifası vardır. Bu yazımızda Datçam olarak sizlere birkaç bitkisel yağ çeşitlerinin içeriklerini ve faydalarını paylaşmak istiyoruz.

Tatlı Badem Yağı; İçeriğinde ki yağ asitleri ile cilt bakımı ve saç bakımı için kullanılmaktadır. Soğuk sıkım yöntemi ile tatlı badem meyvelerinin çekirdeklerinde ki tohumlardan elde edilir. Ağız yoluyla da tüketildiği gibi cilde masaj yoluyla da kullanılmaktadır.

Sarı Kantaron Yağı; Çiçeklenme döneminde toplanan bu yağ geleneksel tıpta çok uzun yıllardan beri yerini almıştır. Zeytinyağı ile fermantasyona girme yoluyla elde edilir. Antioksidan, hiperisin gibi birçok aktif madde içermektedir. Deri iltihabı, kaşıntılı ve kuru cilt, güneş yanığı, egzama gibi şikayetlerde kullanılır.

Keten Tohumu Yağı; Mavi renkte çiçek açan keten bitkisinin tohumlarından elde edilir. Omega 3 yağ asitleri yönünden zengin, antioksidan ve hastalıklardan koruyucu etkisi ile fitokimyasallar içeriğinde bulundurur. Balık tüketiminden hoşlanmayan kişilerin Omega 3 ihtiyacını karşılamaktadır. 

Çörek Otu Yağı; Çörek otu tohumlarından elde edilir. Siyah tohum olarak anılır ve ölümden başka her derde deva diye tanımlanır. Çörek otunun faydalarını kısaca tanımlayacak olursak; İçeriğinde A, C, B vitaminleri, potasyum, kalsiyum, çinko, magnezyum gibi mineraller ile cilt lekelerine ve cilt kuruluğuna faydalıdır. Yüksek antioksidan içeriği ile başlayıp daha bir çok zengin içeriği bulunmaktadır. Bağışıklık sistemini güçlendirir, enfeksiyonlarla savaşır, iltihabı azaltır, virüslere ve üst solunum yolu hastalıklarına karşı koruyucu antikor üretme etkisi vardır. Yüksek tansiyon, kan şekeri seviyesi, astım gibi rahatsızlıklara olumlu etkileri vardır. Mevsim alerjilerini hafifletip, kolesterolü düşürüp, diyabeti kontrol altına aldığı, sindirim sorunlarını azaltarak, sindirim sağlığını desteklediği, mideyi koruduğu, eklem ağrılarına iyi geldiği bilinmektedir. İçeriğinde bulunan birçok yağ asidi ile egzama, akne, sedef gibi deri hastalıklarına olumlu etkiler ettiği gözlenmiştir. Aynı zamanda H Vitamini ve B7 vitamini ile folik asit içeriği olmasından dolayı saçları güçlendirir, parlatır ve bakım sağlar. Düzenli tüketildiği takdirde günlük enerji verip, geç yorulmamamızı sağlar. 

Susam Yağı; Susam tohumlarından elde edilir. İçeriğinde birçok vitamin ve önemli bileşenler açısından zengin olan, acılaşmaya, besin değerlerinin azalmasına ve zararlı bileşenlerin oluşmasına yol açmayacak özelliğinin bulunması, bitkisel yağlar içinde nadir bir yapısı olduğunu göstermektedir. Susam yağı Omega 9 yağ asidi ve Omega 6 yağ asidi açısından zengindir. Birçok olumlu etkisi bulunan susam yağının başlıca faydaları şunlardır; Sindirimi kolaylaştırır, hafızayı güçlendirir, kalp ve damar hastalıklarını önler, tansiyonu dengeler, uyku problemini çözer, kötü kolesterolü düşürür, diyabet tedavisine yardımcı olup, nefes almayı kolaylaştırır. 

Kekik Yağı; Çiçek ve yapraklarından su buharı ile damıtarak elde edilir. Kekik yağı uçucu ve aromatik yağ sınıfındadır. Kekik yağı antiviral ve antibakteriyel özelliği ile zararlı bakteriler ile savaşır. İçeriğinde ki madde ile virüslerin yapılarını bozarak, sağlığımızı korumamıza yardımcı olduğu söylenmektedir. A ve E vitaminleri ile vücudumuzu, cildimizi güçlendirerek besler. Toksinlerden arınmamızı sağlar, ağız, diş, diş eti bakımımızda bakterilerin giderilmesini sağlar.


Datçam olarak; Bitkisel yağ ürünlerini, uzun süreli ve yüksek miktarlarda tüketmemenizi öneririz. Her bitkisel yağ dikkatli kullanılması gereken bir üründür. Kronik bir hastalığı bulunan, çeşitli nedenlerle sürekli olarak ilaç kullanan veya besin alerjileri olan bireyler bitkisel yağları kullanmadan önce mutlaka hekimlerine danışmaları, önerilen dozları aşmamaları gerekir.


Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.