Sağlığa Faydalı Aromaterapi Yağları ve Özellikleri Nelerdir?

25-03-2023 14:39
Sağlığa Faydalı Aromaterapi Yağları ve Özellikleri Nelerdir?

Aroma, uçucu yağ ve esans kavramları çoğu insanların kafasını karıştırmaktadır. Peki ya Aromaterapi ya da Aromatik yağlar nedir? ve Ne için kullanılır? 


Datçam olarak; Sorularınıza cevap vermek için buradayız! 


Haydi başlayalım;


Uçucu yağlar yani aromaterapi yağları çiçek, yaprak, yağlı kabuk tohumları, kök, meyve gibi koku veren, kendine özgü yağları bulunan bitkilerin farklı yöntemlerle çıkartılan yağlarına denir. Örneğin kiraz çiçeğinin özünde yağ bulunur ve bu yağı elde edebiliriz.  Fakat kiraz meyvesinde yağ bulunmadığı için uçucu yağ çıkarılamaz veya biberiye yapraklarından, lavanta çiçeklerinden, adaçayı kökünden, badem yağlı kabuk tohumu olarak, limon, portakal meyvesinden uçucu yağ elde edilir lakin çilekten yağ çıkarılamaz.


Genelde kullanım ömrü kısa olan, dayanıklı olmayan, nadir ve pahalı bir üründür. Uçucu yağlar masaj, tedavi ve tıbbi olarak destekleyici doğal bitki yağları sınıfında aromaterapi yağları diye tanımlanabilir. 


Esans laboratuvarda doğadaki kokuları taklit eder. Andıran ya da benzeyen kopya kokulardır. Parfümlerde, oda kokularında kullanılmaktadır.


Esanslar laboratuvar ortamında istenilen koku parçacıkları ile birleştirilir. Örneğin lavanta bitkisinin kokusuyla yumuşatıcılardaki lavanta kokusu arasındaki farkı anlayacaksınız. 


Aroma ise esans gibi laboratuvar ortamında üretilir, nitelik yönünden eşit ve benzerdir. Doğadaki taklidini yaparak güzel tadı olan, hafif kokulardır.  


Aroma gıdalar ve ilaçları tatlandırarak, istenmeyen kokuları maskelemek için aromatik olarak kullanılır. Kozmetik ürünlerde ise gargara, diş macunu, dudak parlatıcı, bakımı ve rujlar da kullanılır. Gıdalarda ise örneğin çilekli yoğurtlarda çilek aroması ile tat ve koku vermektedir.  Sabun, şampuan ya da kremlere aroma ile koku verilmemektedir, bu tip ürünler de esans kullanılmaktadır.


Yukarıdaki bilgilerden yola çıkarak ‘’Sağlığa Faydalı Aromaterapi Yağları ve Özellikleri’’ başlığı altında uçucu yağları inceleyelim.


Aromaterapi Yağları Nelerdir ve Faydaları Nedir? 


Gül Yağı; Anti-aging etkisi, antiviral ve antiseptik özelliği ile çoğunlukla cilt bakımı için kullanılır. 


Defne Yağı; Anti-bakteriyel, anti-enflamatuar, anti-spazmodik, anestezik özellikleri ile cilt bakımı, akne, solunum yolları rahatsızlıkları, kas spazmı, eklem ağrıları ve migren rahatsızlıkları için kullanılmaktadır.


Okaliptüs Yağı: Yetişkinler de kullanılan okaliptüs yağı genellikle nefes açıcı, soğuk algınlığı enfeksiyonlarında ve solunum yolu rahatsızlıklarında kullanılır.


Çay Ağacı Yağı: Anti-bakteriyel, anti-enflamatuar özelliklerinden cilt bakımı, saç bakımı, sivilce tedavilerinde kullanılmaktadır.


Limon Yağı: Mide sorunları, yağlı cilt ve yağlı saç bakımlarında, varisler gibi birçok faydaları ile kullanılmaktadır. Ayrıca havayı dezenfekte edip, kokusu ile yoğunluğa iyi geldiği, keyif verdiği bilinmektedir.


Portakal Yağı: Sakinleştirici, yatıştırıcı ve keyif verici etkiye sahiptir. Havayı temizleyip, sindirim sorunlarının giderilmesine yardımcı olup, hazmı kolaylaştırır.


Lavanta Yağı: Yaralar, yanmalar ve böcek ısırıkları için kullanılan lavanta yağı ayrıca yatak odalarında ortamı sakinleştirip, sağlıklı uykuyu desteklemektedir.


Kekik Yağı: Antiviral, antiseptik, antibakteriyel özellikleri ile cilt iltihaplarının, enfeksiyonların, öksürük ve soğuk algınlıklarının, grip hastalıklarının tedavisinde destekleyici olarak kullanılmaktadır. 


Nane Yağı: Zihin açıcı, enerji verici, sınav streslerini rahatlatıcı, Ağız bakımında ve hijyeninde, ağrı, spazmlar ve migren rahatsızlıkları için kullanılmaktadır.


Adaçayı Yağı: Stresi azaltır, vücudu sakinleştirici özelliği bulunur, bağışıklık sistemine destek olur, ağız ve diş sağlığını korumaktadır.


Ylang Ylang Yağı: Cilt bakımlarında, saç bakımlarında ve kaş bakımlarında, sakinleştirici, stres giderici özelliğinden faydalanılmaktadır.

          

Biberiye Yağı: Sivilce tedavisinde, cilt sorunlarını gidermede, saç dökülme sorunlarında, zayıflamaya desteklemede, koklama ile de sakinleştirme ve beyinde rahatlamaya yardımcı olur. 

 

Yasemin yağı, hindistancevizi yağı, beyaz köknar yağı, paçuli yağı, sandal ağacı yağı, mür yağı, melisa yağı, mandalina yağı, keklik üzümü yağı, mercanköşkü yağı, ardıç yağı, zencefil yağı, ölmez çiçeği yağı, greyfurt yağı, rezene yağı gibi birçok sağlığa faydalı aromaterapi yağları bulunmaktadır.


Aromaterapi Yağların Kullanımları ve Özellikleri Nedir?

Aromaterapi yağları uçucu yağlardır. Damıtma yöntemi ile bitkilerin çiçeğinde, dalında, yaprağında, kökünde, kabuğunda bulunan yağları oldukça narin ve çok eski zamanlara dayanan geleneksel yöntemlerle distilasyon ile elde ederiz.


Her bitkinin özü yağında gizlidir. Kokusu, şifası bitkinin yağında bulunmaktadır. 


Dört farklı uygulama özelliği bulunmaktadır;


Cilt yüzeyine (Topikal) uygulama: Bireyin beklentisine ve ihtiyacına göre seçilen aromaterapi (uçucu) yağlar ciltte kolayca emilebilmektedir. Örneğin adaçayı cildi yatıştırır, sandal ağacı yağı cilt kusurlarını giderici özelliği vardır.


Koklama (İnhalasyon) ile uygulama: Kokular çok hızlı bir şekilde hem beyne hem de akciğerlere gider ve ruhsal rahatlamayı sağlayarak, bazı hormonları harekete geçirmektedir. Aynı zamanda sıcak su olan kaba aromaterapi yağından ekleyerek, başımızın üzerinden havlu kapatarak suyun buharını solumamızla da soğuk algınlığı hastalıklarının tedavisinde kullanılır. Bu yönteme de halk arasında buğu denilmektedir. Örneğin papatya yağı burun tıkanıklığını açar, okaliptüs yağı sinüzitlere iyi gelip, lavanta yağı ruhsal olarak rahatlatıp, stresi azaltır.


Ağızdan (Oral) uygulama: Çok eski zamanlara dayanan, modern tedavi keşfinden önce ilaç niyetine kullanılan doğal bitki yağlarıdır. Modern zamanda ise ilaç içeriklerinde bulunan ve tedavi destekleyici yağlar olarak tüketilmektedir. Örneğin karanfil enfeksiyonlar için, nane ağrı kesici özelliği için kullanılır. Ağız yoluyla alınan yağlar mutlaka doktor danışmanlığında kullanılmalıdır.


Masaj ile uygulama: Bitkilerde bulunan uçucu yağlar kullanılarak uygulanan terapi yöntemlerinden biridir. Masaj yolu uygulamasında uçucu yağları mutlaka sabit yağlar (badem yağı, zeytin yağı) ile seyreltilmelidir. Masaj yağlarına örneğin çay ağacı yağı iyileştirici, adaçayı ağrı kesici, gül yağı anti-aging, antiviral ve antiseptik özelliklerinden faydalanılır.

  

Aromaterapi (Uçucu Yağlar) Yağları Kullanırken Dikkat Edilmesi Gereke Hususlar

Birçok uçucu yağları yutarak kullanmak tehlikelidir. Tat duyu hissini ve beslenme yollarını tahribata uğratabilir. Alerjik reaksiyonlara sebep olabilir. Ağız yoluyla kullanılan aromaterapi yağlarını mutlaka doktor tavsiyesi ile, gerekli dozu aşmamanız gerekmektedir.

Ciltlere uygulanacak yağların kullanımında yan etkiler oluşabilmektedir. Vücutta kurdeşenlere, yanıklara neden olabilmektedir. Alerjen ciltler daha çok etkilenebilmektedir. Aromaterapi yağlarınızı cildinize kullanmadan önce işin uzmanlarından kullanım şekli ve kullanım miktarına hassasiyetle dikkat edilmelidir.


Datçam’ dan Rahatlatıcı ve Sakinleştirici Lavanta Karışım Tarifi;


Sağlıklı ve derin bir uykunun keyfi için işte size güzel bir tarif

1-2 damla Mandalina yağı

2-3 damla çin gülü yağı

3-4 damla sandal ağacı yağı

12-14 damla lavanta yağı

Üzüm çekirdeği


Hazırladığımız bu karışımı kulak arkalarına, bilek içlerine, şakaklara, ayak tabanlarına masaj yoluyla sürün. Uyku için rahatlamanıza yardımcı olur. 


Datçam Olarak Sizlere Tavsiyemiz; Bitkisel yağ ürünlerini, uzun süreli ve yüksek miktarlarda tüketmemenizi öneririz. Her bitkisel yağ dikkatli kullanılması gereken bir üründür. Kronik bir hastalığı bulunan, çeşitli nedenlerle sürekli olarak ilaç kullanan veya besin alerjileri olan bireyler bitkisel yağları kullanmadan önce mutlaka hekimlerine danışmaları, önerilen dozları aşmamaları gerekir.


Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.