Püren Balı: Datçam'dan Tatlı Bir Sağlık Reçetesi

05-07-2023 12:19
Püren Balı: Datçam'dan Tatlı Bir Sağlık Reçetesi

Çam ormanlarının arasında, tüm bitki örtüsünün uykuya geçtiği, sapsarı sonbaharın içinde doğaya kafa tutarcasına pembe ve mor renklerine bürünen püren çiçekleri açar. Eylül, ekim gibi açan çiçekleri ve yoğun aromalı nektarları ile arıları cezbeder. 


Püren Balı Nedir?


Ege kıyılarında kendiliğinden ve doğal olarak yetişen, çalımsı bir bitkidir. Yabani funda çiçeği olarak da anılan püren çiçeği; En verimli, en lezzetli nektarları ile Muğla, Datça bölgelerindeki arıların çok sevdiği, besin değeri yüksek bir baldır. Hafif acımsı olan balın rengi koyu ve kıvamlıdır. Üretimi az olan püren balı, Anzer balından sonra en şifalı ve kıymetli baldır.


Püren Balında Olması Gereken Özellikler Nelerdir?


Püren balında antioksidan ve fenolik oldukça bol bulunmaktadır. Bileşiminde bulunan fenolik asitler ve flavonoidler, alkaloidler, tokoferoller, askorbik asit gibi antioksidan etkiye sahip bileşenler oldukça zengindir.


Püren balında prolin değeri baskın bulunan bir amino asittir ayrıca püren balı içeriğinde diastaz değeri çokça bulunan bir enzimdir. 


Ph değeri ve serbest asitlik değerleri; Doğal asitler, protein, karbonhidrat, mineral miktarlarına göre değişkenlik gösterir. Buna göre serbest asitlik değerleri 50meq/kg ve altı olmalıdır.


Katkısız ve doğal olan püren balında nem oranının yüzde yirmi ve altı olmalıdır.

 

Hmf değeri ile balın tazeliğini en fazla 40mg/kg değeri ile anlarız.


Protein miktarına, mineral çeşitlerine, doğal asitlere göre elektriksel iletkenlik değişebilir, en fazla 0.8mS/cm değerinde olmalıdır.


Ve sakkaroz bir balda asla bulunmamalıdır.


Püren Balı Nasıl Oluşur?


Püren çiçeği, baş döndürücü kokusu, güzelliği, bol bulunan polenleri ve nektarları ile arıları kendine çeker. Arılar, püren çiçeğinden topladıkları nektarları kovanlarındaki peteklere doldurarak, püren balının olgunlaşmasını sağlarlar. Olgunlaşan ballar, peteklerden süzdürülerek toplanır ve dinlendirilir. Ardından tüketiciye sunmak için, şifa deposu olan ballar paketlenir.


Püren Balı Faydaları Nelerdir?


Tıbbi ballar sınıfına girebilecek, süper besin grubunda olan püren balı; ülkemizde bilinirliği ve tüketimi az olan bir gıdadır. Dünya üzerinde bulunan bir çok baldan daha kıymetli ve yüksek besin değerini taşımaktadır. Antioksidan, antibakteriyel, anti-inflamatuar, antimikrobiyal  ve antidiyabetik özellikler içerdiği bilinmektedir.

 

Hücre ve doku yenileyici,

İdrar yolları enfeksiyonları gibi problemleri giderici,

Bağışıklık sistemini güçlendirdiği,

Yara ve yanık tedavisini desteklediği,

Küçük bir porsiyonla, vücudun günlük enerji ihtiyacını karşıladığı,

Karaciğer hasarını ve karaciğer yağlanmasını önlediğine,

Stresi azaltıp, sakinleştirici özelliği bulunduğu, 

Enfekte ve cerrahi yaraların tedavisinde,

Ülser gibi çeşitli mide hastalıklarının önlemesinde ve tedavisinde,

Diyabet hastalıklarında tedaviye destekleyici, 

Çeşitli bakteri, mantar ve virüs tedavisine,

Tümör oluşumunu önlediği,

Aynı zamanda da tüm balların ortak faydalarının tamamını da içerdiği uzmanlar tarafından bildirilmektedir.


Püren balı tedavi amaçlı kullanıma uygun değildir. Düzenli ilaç kullananların, alerjik yapıya sahip olanların diyabet hastalarının ve kronik hastalıkları bulunanların mutlaka doktor kontrolünde tüketilmesi gerekmektedir.

Püren Balı Nasıl Kullanılır?


Püren balı, zor bulunan ve değerli bir baldır. Bu değerli balın kullanımı da çok yaygın değildir. Genelde kahvaltılarda tüketilmektedir. Sabahları aç karnına bir-iki tatlı kaşığı tüketim için uygun bulunmaktadır fakat doğru tüketim miktarını hekiminize danışarak öğrenmeniz daha uygun olacaktır.


Arı ve arı ürünlerine karşı alerjisi olanların tüketimine uygun değildir. Bitkisel ve hayvansal ürünleri kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışınız.

Blog Etiketleri :
Bal
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.