Lavanta Yağı ile Aromaterapinin Gücünü Keşfedin!

26-04-2023 15:43
Lavanta Yağı ile Aromaterapinin Gücünü Keşfedin!

Lavanta çok yıllık bir bitki olup özellikle sulanmayan, verimi az ve eğimli arazilere çok iyi uyum sağlayabilen, bir metreye kadar uzayabilen çiçekli, yarı çalımsı ottur.

 

Lavanta özellikle haziran ayında çiçeklenmeye başlamakta olup, çiçeklenme döneminde etraf adeta mora boyanmış bir hal alması görsel şölene neden olmaktadır. Ağustos ayında lavanta hasadı başlayarak bir yandan hasat edilen lavantaların yağı çıkarılır bir yandan da diğer lavanta ekim zamanı için ve tıbbi kullanım amaçla tohumlar kurutulur.

 

Lavanta çiçeğinin kullanım alanları kozmetik ve parfüm sanayinde, endüstri kollarında, ilaç sanayinde, ağrı kesici, sakinleştirici, uykusuzluk giderici özellikleri, idrar arttırıcı ve romatizma ağrılarını dindirici etkisi gibi daha birçok etkileri ile günlük hayatta lavanta balı, lavanta çayı, lavanta suyu, lavanta sabunu, lavanta kurusu, lavanta yastığı, lavanta sütü, lavanta yağı ürünleri kullanılmaktadır.


Lavanta Yağı Nedir?


Lavanta bitkisinin çiçek ve çiçeklerinin saplarından elde edilen uçucu lavanta yağ, dünya üzerinde en fazla ticareti yapılan onbeş uçucu yağdan birisidir. Uçucu yağ kalitesi linaool ve linalil asetat bileşen oranına göre belirlenmektedir ve lavanta yağında da en yüksek oranda bulunmaktadır.


Lavanta Yağı Nasıl Yapılır?


Lavanta uçucu yağı distilasyon (damıtma) yöntemi ile elde edilir. Lavanta çiçekleri, yaprakları, tohumları ve dallarıyla, saplarıyla beraber toplanarak kaynar su üzerindeki bir imbik (damıtma kabı) içine koyulur. Su kaynadıkça, buhar lavanta bitkilerinden geçerek uçucu bileşikleri buharlaştırır. Buhar bir bobinin içerisinden geçer ve burada sıvılaşarak yoğunlaşır, sonra bir kapta depolanır. Tek işlemde damıtılan lavanta öz suyu yani uçucu yağı kokulu bir üründür. 


Evde lavanta yağı yapımı ise; Kurutulmuş lavanta çiçeklerini cam kavanoza yerleştirin, üzerine zeytinyağı veya badem yağı ekleyip kavanozun kapağını kapatıp, bekletin. Üçüncü veya beşinci günün sonunda cam kavanozunuzu çalkalayın ve yağınızı süzün. Lavanta yağınız hazırdır.


Lavanta Yağı Zararları ve Yan Etkileri Nelerdir?


Lavanta yağının bilinçsiz ve dikkatsiz kullanımında zararlı etkileri görülebilir. 


Direk buharla solunması lavanta yağı zehirlenmesine yol açabilir. Bu gibi durumlarda doktora görünmelisiniz.


Kas gevşetici etkisi olduğu için hamilelik döneminde rahim kaslarını da gevşeteceğinden dolayı lavanta yağı kullanımı tavsiye edilmemektedir.


Ameliyat olacağınız tarihten bir süre önce lavanta yağını kullanmayı bırakmalısınız.


Lavanta yağının kullanım öncesi bitkisel ürün olduğu için alerji testi yapmanızı ve uzman hekimlerinizden kullanım onayını ve kullanım miktarını almanızı Datçam olarak öneririz.


Lavanta Yağı Kullanım Alanları Nedir?


Lavanta uçucu yağının kullanım alanları en çok buhurdanlık veya elektrikli difüzöre eklenerek, aromaterapi, kozmetik, parfüm sanayinde, endüstri kollarında, ilaç ve kimya sanayinde, cilt bakımında, saç bakımında, tırnak bakımında, sinek kovucu, temizlik ürünleri olarak ve ağrı kesici, sakinleştirici, uykusuzluk giderici özellikleri ile masaj ve spalarda lavanta yağından faydalanılmaktadır.


Lavanta Yağı Faydaları Nelerdir?


Lavanta yağı aromaterapide çok sık tercih edilen temel yağlardan biridir. Sakinleştirici, kaygıyı azaltıcı etkisiyle kişiye, psikolojik yönden rahatlatma sağladığı bilinir. 

Lavanta yağının cilde faydaları arasında cilt sağlığı gibi cilt problemlerine, akne sorunlarına, egzama, yaralar gibi cilt hastalıkları durumlarında ayrıca böcek ısırmaları, tahrişlere karşı, kuru cildi nemlendirmesi, yaşlanmayı geciktirmesi ve cildi lekelere karşı koruması, yaraların hızlı iyileşmesini, güneş yanıklarını hızlı iyileştirdiği, cildinizde oluşan birçok sorunun tedavisinde desteklediği söylenir.

Lavanta yağının saça faydaları da saymakla bitmez. İçeriğinde bulunan antiseptik özelliği ile saç derisini iyileştirir ve korur, parlak ve güçlü saç tellerinin oluşumunu, antimikrobiyal özelliği ile gelişen iltihaplanmaları, mantar ve enfeksiyonları, saç bitini önler, saçların beyazlamasını geciktirir, kan dolaşımını destekler, saç dökülmesini azalttığı ve önlediği bilinmektedir.

 

Lavanta yağı ayak sağlığını anti inflamatuar ve antiseptik özellikleri ile korumaktadır. İltihaplanmaların giderilmesinde, ayak yorgunluğu ve ayak ağrılarını hafifletmede yardımcı olur.

 

Lavanta yağı uyku sorunlarını, sakinlik ve gevşetme etkisi ile çözmektedir.

 

Lavanta yağı stres ve anksiyete gibi sorunların azalmasını destekler. Zihinsel aktiviteyi arttırır, baş ağrısında, sinirlerin gerilmesinde, migren gibi rahatsızlıklarda masaj yoluyla ya da buhurdanlık ile kullanılabilir.

 

Lavanta yağının kas gevşetme etkisi ile kas, eklem ve sırt ağrısı gibi sorunların hafiflemesine yardımcı olur.

 

Lavanta yağı regl dönemi (menstrüasyon-adet) ağrılarını azaltır, krampları hafifletir.

 

Lavanta yağı, cinsel istek gücünü içeriğinde bulunan afrodizyak etkisi ile arttırdığı söylenir.

 

Lavanta yağı bakteri ve mantarları antimikrobiyal özelliği ile yok etmektedir. Hijyen durumundan emin olunmadığı temizlik ya da çamaşırlarda temizlik suyuna birkaç damla kullanmak, bakteri ve mantarları yok etmekte etkilidir. 

 

Lavanta yağı üst solunum yolu hastalıklarına antioksidan özelliği ile; Soğuk algınlığı, enfeksiyonlar, öksürük, astım, bronşit ve larenjit, göğüs tıkanıklığı gibi hastalıklara karşı koruduğu ve iyileştirdiği bilinir.

 

Lavanta yağı sindirim sistemini çalıştırır, bağırsak çalışmasını kolaylaştırır, mide rahatsızlıklarında, hazımsızlık, ağrı, kusma gibi şikayetlerin tedavilerinde destek vermektedir.

 

Lavanta yağı tansiyonu dengelediği söylenir.

 

Bebek ve çocuklarda lavanta yağı faydaları arasında solunum yollarını açma ve uyku problemlerini ortadan kaldırma da yardımcı olur. 

 

Lavanta yağının kokusu haşereleri uzaklaştırır. Böceklerin, sivrisineklerin, güvelerin oluşumunu engellediği gözlenmiştir.

 

Lavanta yağı kötü kokuları giderir hem vücudunuzun hem evinizin güzel kokmasını sağlar hem de keskin kokusu ile bitkisel bir oda parfüm olacaktır.

Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.