Keten Tohumu ve Omega 3 Kalp Sağlığı İçin Doğal Destek

26-04-2023 15:57
Keten Tohumu ve Omega 3 Kalp Sağlığı İçin Doğal Destek

Keten bitkisi; çok yıllık bir bitki olup, en eski kültürlerde yerini almıştır. Her toprak cinsinde yetişebildiği gibi yağ için üretilen ketenler güneşli, lif için üretilen ketenler nemli havayı sevmektedir. Yılda iki kere ekilebilen ketenlerin kışlığı ağustos ile eylül arası, yazlık ketenler ise mart ve nisan ayları arasında ekilmektedir. Ketengiller familyasının en yaygın türü olup, haziran ve ağustos ayları içinde mavimsi, pembe, beyaz, menekşe ve sarımsı renklerde olup, ipek gibi çiçekleri açan, onbeş ve atmış santimetre arası boyu uzayabilen keten tohumunda  yüzde üçü pektin, yüzde onu su, yüzde sekseni selüloz olan bir bitkidir. Keten tohumunda yüzde otuz ila yüzde kırkbeş arası yağ çeşitleri içerir. Keten yağında omega 3 yağ asitleri oldukça yüksek oranda bulunmaktadır.


Keten Tohumu Nedir?


Keten bitkisinin meyvelerinde bulunan keten tohumu faydalarından dolayı düzenli olarak tüketilmesi gereken bir üründür. Topraksı tada sahip olması ve kahverengi rengi ile susama benzemektedir. Olduğu şekli ile tüketildiğinde kolay sindirilmediği için öğüterek ya da sıcak suda bekletilerek çıkan jeli ile kullanılmaktadır.


Keten tohumunun en önemli özelliği yüksek oranda omega 3 içeriğine sahip olması, sıfır kolesterol içermesi ile protein, potasyum, mineraller, magnezyum ve doymamış yağ asitlerinin zengin olmasıdır. İçeriğinde bulunan doymamış yağ asitleri ise; Linolenik asit, linoleik asit, palmitik asit, stearik asit, oleik asittir. Keten tohumunun öğütülmesinden kalan posası ise hayvan yemi olarak kullanılır.


Keten Tohumu Nasıl Oluşur?


Linum Usitatissimum olarak bilinen keten bitkisinin çiçeklerinden elde edilen bir tohumdur. Keten meyvesinin (kapsül ya da çiçek olarak isimlendirebiliriz) ucu yuvarlak, oval, basık, konik ya da sivri olabilir. Keten meyvesinin beş ile onbeş milimetre uzunluğu, beş ile onbir milimetre çapındadır. Her keten meyvesi beş gözlüdür ve her gözde iki bölme vardır. Her bölmede bir tohum genel olarak bulunur. Keten tohumları susam tohumlarına benzerdir fakat keten tohumunun uç kısmında bir çıkıntı olup, kaygan ve parlak yapısıyla susam tohumundan ayırt edilebilinir. Keten bitkisinin çeşidine göre de keten tohumu renk ve biçim olarak değişiklik gösterebilmektedir.


Keten Tohumunun Kullanım Alanları Nelerdir?


Keten bitkisi birçok sektörde kullanıldığı gibi keten tohumunun da kullanım alanları fazladır. En çok gıda sektöründe kullanılan keten tohumu ile kahvaltılık gevrek, kek yapımı, ekmek yapımı, protein tozu, salata yağı, kızartma yağı, margarin yapımı ve kapsül olarak gıda takviyesi için kullanılmaktadır. Aynı zamanda da keten tohumu posası da tavuklarda yumurta üretimi için yem olarak kullanılır.


Keten Tohumu ve Omega 3 Arasındaki İlişki Nedir?


Bitki bazlı bir omega 3 yağ asidi kaynaklarının en önemli olan keten tohumu, çok güçlü bir alfa-linolenik asit (ALA) içerir. Bu özelliği ile ucuz ve doğal bir ilaç etkisi olmaktadır. Keten yağında yaklaşık olarak yüzde elli ile yüzde atmış oranında omega 3 yağ asidi bulunur. 


Keten Tohumu Faydaları Nelerdir?


Keten tohumu ve keten tohumu yağının birçok sağlık destekleyici özelliği bulunmaktadır. 


  • Keten tohumu ve içeriğinde bol miktarda bulunan omega 3 kalp sağlığı için doğal bir destek kaynağı olduğu bilinmektedir. Ayrıca keten tohumunda bulunan diğer yağlarda kalp sağlığı için oldukça faydalıdır. Kötü kolesterolü ve kan basıncını düşürür, felç ve damar sertliğini önlediği bilinir.
  • Keten tohumu antioksidan deposu olup, omega 3, ALA (alfa-linolenik asit), yağ asitlerinden zengin oluşu, lif ve ligan içeriği ile vücut direncini arttırmaktadır.
  • Keten tohumu içeriğindeki fitosteroller sayesinde bağırsakların emilimine yardımcı olduğu için kolesterolün düşürülmesine yardımcı olduğu, vücuttan yağ atılımını desteklediği gözlenmiştir.
  • Keten tohumu; Göz kuruluklarında, yanma, batma, göz kızarıklığı veya görme bozuklukları gibi göz problemlerinde tedaviye destekleyici olarak kullanılabilineceği söylenmektedir.
  • İçeriğinde bulunan yüksek lifler sayesinde keten tohumu tüketimi sindirim sistemini desteklediği bilinir.
  • Omega 3 yağ asitleri içeriği ile meme kanseri, prostat kanseri gibi bazı kanser çeşitlerinin risklerini azalttığı gözlenmiştir. 
  • Lif içeriği sayesinde kan dolaşımındaki şeker salınımını yavaşlatarak kan şekerini dengelediği gözlenmiştir.
  • Antioksidan, yağ asitleri ve lignan içeriği ile cilt sağlığına iyi gelir
  • Lif bakımından zengin olduğu için tok tutucu özelliği bulunur. 
  • Kabızlığa iyi geldiği bilinir.
  • Tansiyon dengesinin ayarlanmasında faydalı olabilir.

Datçam’ dan Siz Tüketicilerimize Uyarı;


Keten tohumunu kullanmadan önce üzerinde bulunabilecek muhtemel kirlerden temizlemek için önce suyla yıkayınız. Kısa bir süre süzülmesine izin verdiğiniz keten tohumlarını kısa süreliğine kızgın tavada biraz çevirerek kurutun (kavrulmasına izin vermeden) kurutulmuş keten tohumlarınızı bu şekilde öğütülmeye hazır hale getirebilirsiniz. Ayrıca keten tohumu içindeki yağdan dolayı çabuk oksitlendiği için ham halini de toz halini de dikkatli bir şekilde muhafaza etmeniz tavsiye edilir. Cam kavanozlarda, hava, nem, ışık almayacak şekilde saklanıp kısa vadede tüketmek gerekmektedir.


Doğal ve şifa kaynağı olan bitkisel besin kaynaklarının hepsinde olduğu gibi keten tohumunun da kullanım şartnamesi mutlaka vardır. İhtiyacınızdan fazla miktarda keten tohumu tükettiğinizde gaz, şişkinlik, ishal ile karşılaşabilirsiniz. Bu nedenle doktorunuzdan kullanım miktarı ile ilgili tavsiye almanız gerekmektedir.


Keten tohumuna karşı alerjisi olanlar, düzenli ilaç kullananlar, emziren ve hamile kadınlar, kronik hastalığı bulunanlar doktorlarından görüş almadan tüketmemeleri gerekmektedir.

Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.