Kajun Baharatı Nedir? Nerelerde Tüketilir?

25-01-2023 18:10
Kajun Baharatı Nedir? Nerelerde Tüketilir?

Tarih boyunca ‘Yükte hafif, pahada ağır’ olma özelliğiyle baharat, doğudaki zengin kaynaklarını aramak üzere kaşiflerin dikkatini çekmiş hatta baharat için birçok savaşa da neden olmuştur.

Bahar kelimesinin anlamı koku, baharat kelimesinin anlamı ise kokulardır ve baharata Türkçe de ıssı ot denilmiştir. Eski uygarlıklarda, tüm aromalı bitki türleri ot olarak bilinmiş olsa da günümüzde otlar ve baharatlar arasında ayırım yapılmıştır. Çiçeklerden elde edilen kurutulmuş malzemeler, kabuklar, tohumlar, tomurcuklar, meyveler ve karabiber, karanfil, tarçın gibi belirli kök, sap bitkiler de baharat olarak bilinir. Fazladan tatlandırıcı ve herhangi bir katkı maddesi eklenmemiş, kurutulmuş güzel, keskin kokulu bitki özleridir.

Özellikle Akdeniz bölgelerinde doğal olarak yetişen ve ılıman iklimlerde yer alan baharatlar, yemeklerin doğal gıda takviyesi olarak lezzetini ve aromalarını artırmak amacıyla binlerce yıldır yararlanılmaktadır. Yalnızca tatlandırıcı olarak değil ayrıca sağlık açısından destekleyici amaçla da kullanılmıştır. Bu bakımdan baharatlar çok faydalıdır. Özellikle bazı baharatlar yemekleri tam bir şifa kaynağı yapmaktadır.

Osmanlı mutfak kültüründe lezzetin olduğu kadar baharatların antioksidan etkisinden yararlanılmaktadır, baharatın oksijenle reaksiyona girerek, gıdalar içindeki olumsuz etkileri engelleme özelliği de bilinmektedir.

Datçam olarak sizlere çok önem verdiğimiz; Birçok lezzetin birlikteliğinden ortaya çıkan şifa deposu kajun baharatını paylaşmak istedik.

Bu baharatta sarımsak tadı rahatsız etmeyecek şekilde öndedir ancak kendine has lezzeti bulunmaktadır. Kajun baharatı hazırlayan kişinin damak tadına göre değişiklik gösterir. Bizim de sizler için sunduğumuz en leziz soğan tozu, sarımsak tozu, kimyon, kekik, kuru fesleğen, karabiber, acı kırmızı biber, kereviz tohumu, toz kırmızı biber ve deniz tuzu yer alır.

 

Kajun Baharat İçeriği;

Soğan Tozu; Saç sağlığına ve bazı cilt problemlerine iyi gelmektedir.

Sarımsak Tozu; Sindirim sistemi ve bağışıklığa olumlu etkileri olup kan şekeri ve kolesterol düzensizliğini kontrol altına alması ile bilinir.

Kimyon; Mide bulantısı, mide ağrısı ve mide krampları söz konusu olan sindirim sistemine önemli bir şifa kaynağıdır.

Kekik; Kalsiyum, sodyum, potasyum, mineral, yağlar, A-C vitaminleri bulunmaktadır.

Kuru Fesleğen; Anti bakteriyel özelliği sayesinde bağırsak ve iltihaplanmalara faydalı olduğu gibi hazmı kolaylaştırıp, iştah açıcı özelliği sayesinde kilo almaya yardımcı olur.

Karabiber; C vitamini, mineral ve antibiyotik etkisine sahiptir.

Acı Kırmızı Biber; İdrar söktürmesi ile bilinen acı kırmızı biber bağırsaklarda gaz birikmesini önleyip mideyi kuvvetlendirir, iştah açar, hazmı kolaylaştırır.

Kereviz Tohumu; Kanı temizler, iç salgı bezlerini çalıştırır, cildi temizler, cinsel gücü arttırır.

Toz Kırmızı Biber; Kusmayı önler, bağırsak ve mide gazının birikmesini önler, grip ve soğuk algınlığına da faydası olduğu bilinmektedir.

Deniz Tuzu; Antibiyotik özelliğine sahip olup bağışıklık sistemini güçlendirdiği, akne, egzama gibi cild rahatsızlığına iyi geldiği, stres, uykusuzluk ve depresyon üzerinde olumlu etkileri olduğu bilinmektedir.

 

Kajun baharatı nerelerde kullanılır?

Öncelikle kızarmış ve fırınlanmış patates yapımında sık sık kullanılan kajun baharatı birçok yiyeceğe de çok yakışmaktadır.

Kajun baharatı ile marine edilen sebze yemeklerinde fırınlama yöntemini kullanmak en uygun pişirme olacaktır. Göreceksiniz ki bambaşka lezzetli sebze yemeğinizi çocuklarda çok beğenecekler.

Kajun baharatı patatesten sonra en çok tavuk, balık ve kırmızı etlere de yakışmaktadır. Beyaz ve kırmızı etler önce kajun baharatıyla marine edilir, böylece daha lezzetli yemekler hazırlanır.

Ayrıca kajun baharatı karides yemeklerine de oldukça yakışır.

Acı sosların içerisine aroma katmak için de kajun baharatı ekleyebilirsiniz. Hazırladığınız salataların üzerine de serpip, servis yapabilirsiniz.

 

Kajun baharatını hem tencere yemeklerinizde hem pilavlarınızda lezzetini arttırmak için kullanabilirsiniz. Yani baharatın yakıştığı birçok yerde kullanmak mümkündür. Önemli olan pişirme öncesi, pişirme anında eklemek ve masamıza koymadan önce damak zevkimize uygun olarak, üzerine serpiştirme zamanını bilmek yeterlidir.

 

Datçam’ dan öneri; Yapacağınız kıymalı, patatesli börek harcında kullanmanızı tavsiye ederiz.

 

Baharatın etkinliğini kaybetmemesi için cam kavanozunda, güneş almayan ve rutubetsiz ortamlarda bozulmadan buzdolabında muhafaza edebiliriz.

 


 


Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.