İnsan Sağlığı İçin Çörek Otu Yağı Faydaları Nelerdir?

25-02-2023 17:03
İnsan Sağlığı İçin Çörek Otu Yağı Faydaları Nelerdir?

Datçam olarak faydalı yağlardan kısaca bahsettiğimiz çörekotu yağını detaylı inceleyecek olursak, anlatmakla bitiremeyeceğimiz bir şifa kaynağı olarak karşımıza çıkmaktadır. Öncelikle çörekotu nedir bir bakalım.


Tarihin çok eski zamanlarına dayanan çörekotu birçok alanda kullanılmış, içeriği ise bol miktarda protein, vitamin, yağ, mineral ve karbonhidratın bulunduğu bir bitkidir. Türkiye’de çoğunlukla Konya yöresinde yetiştirilmekte olup yağından ve tohumlarından faydalanılmaktadır. Çörekotu nigella sativa sınıfında olan bitkinin aktif bileşenleri içermesi özelliğini arttırması ve faydalarını çoğaltmasına sebep olmaktadır. İçeriğinde Kalsiyum, fosfor, folik asit, demir, çinko, tiamin, bakır ve niasin bulunmaktadır. Çörekotu tohumlarından elde edilen yağ, soğuk pres yöntemi ile elde edilir.


Çörekotu Yağı Nedir?


Çörekotu tohumlarından, soğuk presle elde edilen, bitkisel bir yağdır. Çörekotu yağı, yüksek antioksidan taşıyan ana bileşenin timokinon sayesinde doğal tedavi yöntemleri arasında yer almaktadır. Aynı zamanda kozmetik alanlarda da kullanımı tercih edilmektedir.


Çörekotu Yağının Faydaları Nelerdir?


Kan şekerini düşürmeye yardımcı olduğu, diyabet ilaçlarıyla etkileşime geçtiği için kan şekerini istenildiğinden fazla düşürme etkisinden dolayı uzmana danışmadan kullanılmaması gerektiği söylenmektedir.


Nefes darlığına iyi geldiği, nefes borusu adalesini genişletme etkisi olduğu bilinmektedir.


Yüksek tansiyon düşürücü etkisi sayesinde hipertansiyon için koruyucu rol aldığı ve tedavisinde kullanıldığı bilinmektedir.


Eklem iltihaplarının etkilerini azaltıcı ve bazı iltihapları giderici özelliğine sahip olduğu, doğru şekilde ve dozda doktor tavsiyesi ile tüketilmesi gerektiği belirtilir.


Prostat ve meme kanserini yavaşlattığı söylenmektedir.


Kalp rahatsızlıklarına karşı, içeriğinde bulunan timokinon’ un vücuttaki yağların yakılmasına yardımcı olduğu, homosistein oranını düşürdüğü, kalp sağlığını koruduğu belirtilmektedir. 


Kilo vermek için faydalı olan çörekotu yağı, vücut kitle indeksi ve vücut ağırlığını düşürmede, obezite tedavisinde uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir. Kulanım miktarı kişiye göre değişkenlik göstereceği için uzmandan bilgi almak şarttır. 


Bronşit ve alerjik astım, bahar nezlesine yönelik rahatsızlıklara karşı ciddi oranda fayda sağladığı uzmanlar tarafından söylenmektedir.


Alerjik rahatsızlıklarının bir kısmına iyi geldiği belirtilmiştir.


Mide ve bağırsak problemleri için çörekotu yağının antioksidan ve iltihap giderici özelliği ile tedaviyi desteklemek için de kullanıldığı, mide zarını koruduğu bilinmektedir. 


Sindirim sistemi problemlerinin tedaviye de yardımcı olması için tüketildiği de söylenmektedir.


Karaciğer ve böbrek fonksiyonlarının korunmasına antioksidan özelliği destek verdiği bilinmektedir. Doku ve hücre hasarına sebep olan serbest radikallere karşı antioksidanla çörekotu yağı savunmaya geçtiği uzmanlar tarafından bilgilendirilmektedir.


Bağışıklık sistemini güçlendirdiğini bildiğimiz çörekotu yağının uzmanlar bağışıklık hücrelerinin sayısını arttırdığını belirtmektedirler. 


Kemik iliği hücrelerini arttırıcı maddeler içerdiğini uzmanlar tespit ettiklerini belirtmişlerdir.


Cinsel hormonları olumlu yönde etkilediği düşünülen çörekotu yağı, araştırmalar sonunda sperm sayısını arttırdığı, sperm hareketlerinde iyileşme olduğu gözlemlenmiş, üreme organlarını, cinsel hormonları ve erkek kısırlığı üzerinde olumlu etkileri olduğu düşünülmektedir.


Beyin sağlığı içinde faydalı olan çörekotu yağı, Alzheimer, Parkinson, beyin doku iltihaplanması gibi beyin bozukluklarına karşı koruyucu olduğu düşünülmektedir. Ancak uzmanların kesin yargıya varabilmeleri için biraz daha araştırmaya ihtiyaç duymaktadırlar.


Dermatolojik problemlerin çözümüne yardımcı olduğu belirtilmektedir. Çörekotu yağı akne, sedef hastalığı, egzama, vitiligo ve yara izlerinin giderilmesinde uzmanlar tarafından doğru şekilde kullanım ile tavsiye edilmektedir.


Kozmetik amaçla da kullanıldığını biliyoruz. Antioksidan ve yara iltihabı giderici özelliği olduğu da düşünülmektedir. Sağlıklı saç ve cilt için dermatolojik etkilerinden dolayı kozmetik alanlarda da tercih edilmektedir.  


Datçam Olarak Çörekotu Yağı Kullanım Uyarısı


Çörekotu yağı uzun yıllardır dilden dile, kulaktan kulağa daha birçok faydası anlatılmakta ve aktarılmaktadır. Ölümden başka her derde deva olarak tanımlanan çörekotu ve çörekotu yağının bilimsel olarak net ifadelerle belirtilmesi için daha çok veriye ihtiyaç vardır. 


Çörekotunun bazı ilaçlarla etkileşime geçtiği gözlenmektedir. Kronik hastalığınız veya düzenli kullandığınız ilaçlarınız varsa lütfen uzman hekimlerinizden görüş alınız.


Şifa kaynağı olarak da bildiğimiz çörekotu ve çörekotu yağı her doğal bitki ürünü gibi kullanım miktarı çok önemlidir. Unutmayalım ki ‘’ilacı zehirden ayıran dozdur.’’ Doktor tavsiyesine uymak için özveride bulunmak şarttır.


Çörekotu yağı kullanımının ardından alerjik reaksiyon gösteriyorsanız, kullanımı bırakıp doktorunuzla görüşünüz.


Her bitkisel üründe ve her ilaçta da olduğu gibi çörekotu yağının da yan etkileri bulunmaktadır. En bilinen yan etkileri şişkinlik, mide bulantısı, mide yanması, bağırsak sıkıntıları ve hazımsızlıktır. 


Çörekotu yağı temin etmek isterseniz, Datçam gibi güvenilir üreticilerden, soğuk sıkım ile elde edildiğine ve organik ürün olduğuna emin olduğunuz yerlerden temin ediniz.



Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.