İçindeki Gizli Güç: Diken Balının Faydaları

06-06-2023 15:19
İçindeki Gizli Güç: Diken Balının Faydaları

Bir gün; Bir adam lokman hekime gitmiş, kardeşim hasta oldu, karnı da ağrıyor demiş. Lokman ‘’bal yedir’’ demiş. Adam kardeşine bal yedirip, bir gün beklemiş. Kardeşinin hastalığı geçmeyince lokman hekimin yanına gitmiş ‘’bal yedirdim ama hala kardeşim hasta ve karnı ağrıyor’’ demiş. Lokman hekim ‘’bal yedir’’ demiş. Adam tekrar kardeşine bal yedirip bir gün daha beklemiş fakat kardeşi ikinci gün de iyileşmeyince üzgün, çaresiz, biraz da lokman hekime öfkeli halde varmış tekrar lokman hekimin yanına ‘’siz bal yedirin dediniz efendim ama kardeşim iyileşmedi’’. Adamın bu tavrı üzerine lokman ‘’ bal doğrudur lakin kardeşinin karnı yalancıdır, bal yedir’’ demiş. Kendini çaresiz hisseden adam tekrar kardeşine bal yedirmiş. Ertesi gün bir bakmış ki kardeşi hasta yatağından çıkmış, ayaklanmış, kendini iyi ve kuvvetli hissediyor. Adam çok şaşırmış ‘’nasıl oldu bu, lokman kardeşinin karnı yalancı derken ne demek istedi acaba’’ diye düşünmeye başlamış. Merakına yenik düşen adam tekrar lokman hekimin yanına varmış ve sormuş ‘’kardeşim üçüncü gün bal yiyince iyileşti fakat bal doğrudur, kardeşinin karnı yalancı derken ne demek istemiştiniz? ’’ Lokman hekim cevaplamış; balın bir kusuru olmadığını, mutlak faydasının olduğunu, kardeşinin karnında onu hasta eden lüzumsuz, bozuk maddelerin çok bulunmasından kaynaklı iyileşmesinin uzun sürdüğünü anlatmış.


Yukarıda okuduğumuz hikayenin yanı sıra balın faydaları ve verdiği şifa ile ilgili birçok deyim, atasözü de bulunmaktadır. Örneğin ‘’Hastaya verilecek balın, dosta verilecek arın olsun’’ demiş eskiler. 


Doğamızda bulunan çeşitli bitki türlerinin sayesinde, birbirinden lezzetli ve birbirinden faydalı bal çeşitleri bulunmaktadır. Bunlardan biri de diken balıdır. 


Diken Balı Nedir?


Çiçek balı, süzme bal, çam balı, keçiboynuzu balı, karakovan balı, narenciye balı gibi bir çok bal çeşidi içerisinde birde diken balı bulunmaktadır. Farklı türlerdeki dikenli bitkilerin doğal olarak belirli zaman aralıklarında açan çiçeklerden toplanan nektarlarla oluşan bir arı ürünüdür. 


Diken Balı Nasıl Yapılır?


Çok az insan ayağının bastığı, rakımı denizden yüksek, çam ve zeytin ağaçlarının arasında bulunan nektarı, kokusu, aroması ile arıları cezbeden çeşitli bitki ve çiçeklerin bulunduğu, bakir doğası ile Datça’ da, Datçam’ın sizler için sunduğu diken balı nasıl elde edilir? diye soracak olursak; arıların dikenli bitkilerde açan doğal çiçeklerden topladığı polen nektarlarının ve arı enzimleri ile arılar tarafından doğal olarak karıştırılarak, peteklere aktarımları ile oluşur. 


Dikenli bitkiler her mevsim çiçek vermemektedir. Yaklaşık olarak iki ila üç sene arasında çiçek açan bitkilerin nektarlarından üretildiği için, diken balı çok kıymetlidir.


Diken Balı Bitkileri Nelerdir?


Karaçalı Diken Balı; En çok bilinen ve en yaygın olan karaçalı bitkisinden elde edilen baldır. Onbeş günlüğüne açan çiçeklerinin nektarı lezzetli ve aroması yüksektir. 


Deve Diken Balı; Yine yaygın olan ve en çok bilinen küçük, mor çiçekleri ile bitki balları arasında yer almaktadır. Ayrıca iki yılda bir çiçek açmasıyla bilinmektedir. Besin değeri, lezzeti ve aroması yüksek ballardandır.

 

Zerdali (Güneş çiçeği) Diken Balı; Çok yıllık bir bitki olan zerdali dikeninin çiçekleri her yıl, sarı renkte açmaktadır. Kendine has bir lezzeti vardır.


Eşek (Kangal) Diken Balı; Ülkemizin birçok yerinde arıların etrafında uçuştuğu, uzun boyu ile yol kenarlarında sıklıkla gördüğümüz, yılda sadece iki ay çiçek açan, yüksek aromalı ve lezzetli bir diken balıdır.


Geven Diken Balı; Yaygın olan bir bitki olup, yetiştiği bölgeye göre sarı geven, dal geven, kar geven, kirpi otu gibi farklı isimleri bulunmakta olup, sarı, pembe, mor, beyaz gibi çiçek renkleride  vardır.


Akdiken (Alıç) Balı; Güzel kokulu, beyaz ve pembemsi renkli çiçekleri ile sadece yılda iki ay açmaktadır. Aroması yüksek ve kendine has hoş kokusu bulunmaktadır.


Kekik Diken Balı (Marmaris diken balı, Datça diken balı); Diken balı çeşitleri bölgeye göre değişkenlik göstermektedir. Lezzetleri çok farklı olmasa da aralarında küçük tat değişikliği görülebilir. Diken balı faydaları ve içerikleri aynı olmaktadır.  


Diken Balı Faydaları Nelerdir?


İçindeki gizli güç, diken balının faydaları nelerdir bir bakalım;



 

 

  • - Soğuk algınlığı, boğaz enfeksiyonlarına iyi geldiği,
  • - Astım ve bronşit rahatsızlıklarına,
  • - Böbrek taşının parçalanmasına yardımcı olup, vücuttan atımını kolaylaştırarak, böbrek hastasının tedavisini desteklediği,
  • - Mide rahatsızlıklarına iyi geldiği,
  • - Akciğer rahatsızlıklarının ve karaciğer rahatsızlıklarının tedavisinde ek destek olarak tüketilmesi gerektiği,
  • - Kalp sağlığını koruduğu,
  • - Vücudun gerginliğini alıp, sinirleri yumuşatıp, gevşemesine yardımcı olduğu,
  • - Bel ağrılarına iyi geldiği,
  • - İdrar söktürdüğü, idrar yolu enfeksiyonlarına iyi geldiği,
  • - Prostat sorununun tedavisinde destek olduğu,
  • - Bağırsaklar ve gaz problemlerinde tüketilmesi gerektiği,
  • - Yüksek antioksidan, polifenollü içeriğinden dolayı vücudumuzu koruduğu,
  • - Bağışıklık sistemimizi güçlendirdiği,
  • - Kemoterapi tedavilerinde hastaya iyi geldiği,
  • - İhtiyacımız olan günlük enerjiyi karşıladığı,
  • - Bazı alerji problemlerimize iyi geldiği, 
  • - Sedef hastalığına ve göz sağlığına iyi geldiği,
  • - Kadın ve erkekler için cinsel problemlere iyi geldiği, 
  • - Kadınların menstrüel döngülerine (adet döneminde) iyi geldiği, 

 

 


diken balının faydaları olduğu bilinmektedir.


Her bitkisel ürün gibi kekik balını da dikkatli tüketmek gerekir. Kronik hastalar, sürekli ilaç kullanan kişiler, besin alerjisi olan bireyler kekik balını tüketmeden önce mutlaka hekimlerine danışmaları, önerilen dozları aşmamaları gerekir.


Arı nüfusunun azalma tehlikesinden dolayı, her bir bal bizim için çok değerlidir. Datçam olarak katkısız ve doğal kekik diken ballarımızdan talep etmenizi rica ederiz. Türkiye genelinde iklim değişikliklerinden dolayı arı kolonisinin nüfusunun çöküşü, verimi de düşürmeye başlamasından ötürü peteklerimize kıymet verelim. 



Blog Etiketleri :
Bal
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.