Ham Bal ve Süzme Bal Arasındaki Fark Nedir?

27-02-2023 12:32
Ham Bal ve Süzme Bal Arasındaki Fark Nedir?

Bal; Çiçeklerden ve meyve tomurcuklarından arılar tarafından alınan nektarların, bitki ve bitki üzerinde bulunan bazı canlıların yararlı salgılarını toplayarak, kendine özgü enzimlerle harmanlayıp, fermente sonucu petek hücrelerine yerleştirdikleri çok faydalı ve tatlı bir besindir. Arılar, nektarı bala dönüştürürken doğal olan basit şekerlere çevirirler. Arılar tarafından yapılan petek ve peteklere yerleştirdikleri balın üzerini yine arılar mumla kapatarak özel bir havalandırma sistemi sağlayarak hepimizin bildiği kıvama ve tada ulaşmasını sağlarlar.

Balın şeker seviyesi, tadı, rengi arıların topladığı nektara göre değişkenlik göstermektedir. Balın kokusu ise topladığı nektarların kokusunu alır. Datçam’ dan size sunduğumuz çiçek balı, narenciye balı, çam balı, kekik balı, badem çiçeği balı, keçiboynuzu balı, hayıt balı, piren balı bunlara birer örnektir. Sonuç olarak bal saf ve doğaldır, hiçbir katkı maddesi veya kalıntı içermemektedir.


Ham Bal ve Süzme Bal Nasıl Elde Edilir?


Ham bal; Peteklerden alınarak hiçbir ısıl işlem görmeden, filtre edilmeden tüm vitaminleri, enzimleri, antioksidan, antimikrobiyal maddeleri ve polen içeriğinden hiçbir besin değeri kaybetmeden sofralarımıza direk gelme şekline denir. Ham balın diğer adı da petek balıdır. İsterseniz kavanozlarda, isterseniz peteği ile temin edilmektedir. Ham bal filtre edilmediği için soğuk havalarda kristalize olma olasılığı artmaktadır. Özellikle çiçek ballarında karşılaşacağımız bu durum, ham balın doğal bir sürecidir.


Süzme bal; En çok üretilen ve en çok tüketilen, kahvaltı sofralarımızın en kıymetlisi olan ballardan biridir. Arıların peteklerde biriktirdiği ballar, tortu, petek ve mum kırıntısı kalmayacak şekilde süzülerek elde edilir. Ham balın aksine süzme ballar filtre edildiği için soğuk havalarda kristalize olma olasılığı düşüktür.


Ham Bal ile Süzme Bal Tatları Ayırt Edilebilinir mi?


İki bal arasında herhangi bir lezzet farkı yoktur. İki balı da temin etmekte sorun yoktur. Ancak önemli olan kimyasal katılmamış, işlenmemiş, katkı maddesi ya da glikoz içermeyen, satın alınan balın doğal olduğunun güvencesini veren doğru üreticiyi bulmaktır. 


Arıların nektarlarını topladığı çiçek veya meyve tomurcuklarının çeşitliliğine, arı kovanlarının bulunduğu yükseklik ve nem oranına göre balın tadı, yoğunluğu değişmektedir.


Ham Bal ile Süzme Balı Birbirinden Nasıl Ayırt edilir?

Kalite kontrol şekli farklılıklar gösterir. Laboratuvarda yapılan süzme balın kontrolü daha hızlı ve kolaydır. Homojen yapısı ile tek seferde anlaşılır. Ham balın kıvamı daha yoğun olduğu için testleri kapsamlıdır. 

Ham Bal mı Yoksa Süzme Bal mı Doğaldır?

Genelde ham balın daha doğal olduğu düşünülse de doğru olduğu söylenemez. Her iki balında lezzeti ve faydalarının bir olup aynı zamanda da doğal olduğunu söyleyebiliriz. 

Ham Bal ile Süzme Bal Faydaları Arasında Fark Var mıdır?

Vitamin ve mineral değerleri arasında fark olmayan iki balında birçok ortak faydası vardır. Birbirinden farklı fayda içermemektedir. Ham bal petekli veya mumlu temin edildiği için sadece mumun veya peteğin lezzetidir.

Ham Bal ile Süzme Bal Tüketim Farklılıkları Nelerdir?

Ham bal çoğunlukla kahvaltılarda, tereyağı veya kaymak eşliğinde tüketilir. İçeriğinde ki petek tortularından dolayı kahvaltı sofralarında tüketmek yaygındır.

Süzme bal kahvaltıların vazgeçilmezlerinden olup, şerbetler, tatlılar, özel soslar, ana yemeklerin etlerinin marineleri veya pişirme şekline göre farklı tatlandırma şekli, cilt bakımı ve güzellik maskeleri gibi birçok tüketim çeşitliliği vardır.

Ham Bal ve Süzme Bal Arasında Saklama Farkı Var mıdır?

Her iki balında saklama koşulları aynıdır. Hava almayacak şekilde cam veya teneke kaplarda, oda sıcaklığında muhafaza edilmelidir.

Ham Bal ve Süzme Bal Arasında ki Fiyat Farkı Nedendir?


Ham Bal, süzme bala göre daha pahalıdır. Ham bal petek ve mum içeriğinden ötürü lezzet farkı haricinde hiçbir farkı yoktur. Arılar petekler için bir kilo bal üretimi için on kilo bal tüketiyor. Milli servet olan petekli ham bal süzme baldan daha pahalı oluyor.


Arı nüfusunun azalma tehlikesinden dolayı, her bir bal bizim için çok değerlidir. Datçam olarak katkısız ve doğal süzme ballarımızdan talep etmenizi rica ederiz. Türkiye genelinde iklim değişikliklerinden dolayı arı kolonisinin nüfusunun çöküşü, verimi de düşürmeye başlamasından ötürü peteklerimize kıymet verelim. 


 


Blog Etiketleri :
Bal
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.