Ham Bal Nedir? Normal Baldan Farkları Nelerdir?

28-09-2022 17:23
Ham Bal Nedir? Normal Baldan Farkları Nelerdir?

 

Arı popülasyonunun en değerli hediyelerinden olan bal, kahvaltı sofralarının ve lezzetli atıştırmalıkların başrolünde yer alıyor. Bilinmesi gereken her balın aynı olmadığı; doğal ve besin değeri yüksel bal çeşitlerine ulaşmak her zaman kolay olmuyor. Ham bal söz konusu olduğunda da tüm faydalarından yararlanabilmek için özenli seçimlerin yapılması büyük önem taşıyor. 


Son yıllarda faydaları ile öne çıkan ham bal hakkında birçok soru işareti bulunuyor. "Ham bal nedir?”, "Ham bal faydaları nelerdir?” ve "Ham bal ile normal balın arasındaki farklar nelerdir?” sorularının yanıtlarının bilinmesi besin değeri yüksek seçimlerin yapılmasını kolaylaştırıyor. 


Ham Bal Nedir?


Pastörize edilmeyen ve ısıl işlem görmeyen bal; ham bal olarak adlandırılır. Ham bal işlenmemiştir ve işlenmediği için sahip olduğu enzimler korunur. Balı, ham bal sınıfına sokan iki temel unsur bulunur: Isı ve doku.


Bal yapan arılar çalıştıkları sırada vücut ısıları yükseliyor ve balın sıcaklığı 35 ºC’yi buluyor. Arıların yarattığı ısı değerinin korunması son derece önemli, böylelikle bal içerisindeki bileşenler canlılığını koruyor ve balın da besin değeri yüksek kalabiliyor. Bu değerin üzerine çıkılmadığı ve filtre edilmediği sürece bal "ham” olarak kalıyor. 


Pastörizasyon işlemine tabi tutulan ballar 60 °C’den 100 °C’ye kadar ısıl işleme maruz kalıyor. Gıda maddelerinde bulunan enzimlerin ve mikroorganizmaların ölmesine yol açan bu işlem raf ömrü uzatıcı etkiye yol açıyor. 


Piyasada satışa sunulan birçok bal, pastörizasyon ve filtrasyon işlemlerinden geçiriliyor. Raf ömrü uzarken baldaki kristalize oluşumların meydana gelmesi riski de minimize ediliyor. Saf bal olarak da bilinen ham bal da ise bu işlemler uygulanmadan, balın en doğal hali tüketiciyle buluşturuluyor.


Ham Bal Faydaları Nelerdir?


"Ham bal nedir, ne işe yarar?” sorusunun yanıtları sağlık için birçok faydaya işaret ediyor. Ham balın sahip olduğu doğallık ve içerdiği bileşenler birçok farklı avantajı beraberinde getiriyor.


Ham bal faydaları dendiğinde akla ilk olarak gelen bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi oluyor, antibakteriyel ve antimikrobiyel özelliği olduğu bilinen bu gıda maddesinin enfeksiyon oluşumu riskini azaltabileceği, bağışıklığı güçlendirerek hastalıklara yakalanma riskini azalttığı kabul ediliyor. 


Bağışıklık sistemi üzerindeki pozitif etkisine ek olarak ham bal uzun zamandır doğal bir ilaç gibi de kullanılıyor. Her ne kadar herhangi bir hastalığın çaresi olmasa da içerdiği vitaminler, mineraller, aminoasitler sayesinde bağışıklığın düşüp vücudun savunmasız kaldığı zamanlarda tüketilmesi ile iyileşme sürecini desteklediği biliniyor.


Besin değeri son derece yüksek olan ham bal, vücudun enerji ihtiyacını karşılaması ile de öne çıkıyor. Sabah ve akşam birer tatlı kaşığı tüketilmesi önerilen ham bal yoğun tempoda yüksek enerjinin korunmasını kolaylaştırıyor.


Ham bal faydaları arasında cilt sağlığına olan katkıları da yer alıyor. B ve C vitaminleri içeren, antioksidan bakımından zengin olan ham bal antimikrobiyal ve antibakteriyel özelliklere sahip olduğundan ciltteki enflamasyonu yatıştırıcı etki sunabiliyor.


Ham Bal ile Normal Bal Arasındaki Farklar


Ham bal ile normal bal arasındaki fark bu gıda maddelerinin gördükleri işlemlerle açıklanabilir. Bal pastörize edildiğinde içerisindeki fenolik ve flavonoid maddeler zarar görebiliyor. Ham bal bu işleme maruz tutulmadığından zengin içeriği korunabiliyor.


Isıl işlem uygulanmadığı ve herhangi bir filtre işlemi yapılmadığı için ham bal içerisindeki polen, aminoasitler, vitaminler ve mineraller korunabiliyor. Kovandan alınan ham bal, bal arıları tarafından üretilen balın en saf, en doğal ve en faydalı versiyonu olarak son dönemde giderek artan şekilde tercih ediliyor.


Blog Etiketleri :
Bal
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.