Geleneksel Yöntemlerle Taş Baskı Zeytin Yağı Nasıl Yapılır?

14-02-2023 14:37
Geleneksel Yöntemlerle Taş Baskı Zeytin Yağı Nasıl Yapılır?

Zeytin ağacı yavaş ve narin büyümesine rağmen uzun ömürlüdür. Üç bin yaşında zeytin ağaçlarıyla da karşılaşılmıştır. Bu yüzden ölümsüz ağaç olarak ithaf edilir.


Derinlere doğru giden köklerinin olması sayesinde kurak, taşlı, çakıllı topraklarda da yetişebilen zeytin ağacı yazları sıcak, kışları ılık olan, güneşi ve sıcaklığı seven bir ağaçtır. Çoğunlukla deniz seviyelerine yakın yüksekliklerde verimli büyüyen zeytin ağacının yüksek dağlık yerlerde de büyümesi mümkündür. Yaşlandıkça gövdesi çürümeye başlarken yumrulardan gelişen yeni dalları gövdeyi de tazeler yani zeytin ağacı gövdesi de böylelikle hep güçlü kalır. Nisan-Haziran arası çiçek açarken, Ağustos sonu - Kasım başı gibi yeşil zeytinler olgunlaşmaya başlamaktadır. Kasım – Mart ayları arasında yapılan hasadın toplama şekli de neredeyse hiç değişmemiştir. Hasadı yapılan zeytin ağacının dinlenme süresi böylece başlamış olur. Bir yıl bol ürün veren zeytin ağacı diğer yıl ürün yok denecek kadar az meyvesi olur. Zeytin yağı için kullanılacak zeytinlerin Ekim – Aralık gibi tam olgun hali ile toprağa düşmeden toplanır.


Ege bölgesinde bulunan kalıntılardan anlaşıldığı üzere milattan önce altıncı yüzyıla dayanan zeytinden zeytin yağı çıkarma yöntemi ayakla ezilirken daha sonra iki taşın arasında ezerek, taş baskı zeytin yağı çıkartma yöntemi geliştirilmiştir. Bu yöntemler zaman ve teknoloji ile gelişmiştir. Fakat taş baskı yöntemi özel ürün üretimi yapan yerlerde butik zeytinyağı olarak hala devam etmektedir. Datçam Premium Soğuk Sıkım Zeytinyağı da taş baskı yöntemi ile üretilmektedir.


Soğuk Sıkım (Taş Baskı) Zeytinyağı; 


Sıvı Altın lakabını tam da hak eden teknikle elde edilen erken hasat olarak da bilinen soğuk sıkım taş baskı zeytin yağı en sağlıklı yağ sınıfındadır. Erken hasat zeytinlerin toplanarak aynı gün içinde öğütülmesinden elde edilir.


Zeytinlerin toplanmasından sonra mümkün olan en kısa sürede öğütülmesi önemlidir. Çünkü zeytin bekledikçe fermente olacaktır yani yağın kalitesi bekledikçe düşecektir. Yani zeytin meyvesinin içindeki çekirdek, zeytinin etli kısmı ve etli kısmında bulunan zeytin yağı ile suyu dalından koptuğu an reaksiyona girmeye başlamaktadır. Zaman ilerledikçe asit oranı artar, faydalı mineraller ve vitaminler azalıp, bozulmaya başlar. Zeytin meyvesinin suyu ve yağı bir an önce ayrıştırılması gerekmektedir. Bu yöntemle üretilen zeytinyağı daha sağlıklı ve daha lezzetli olur.


Doğal Kaliteli Zeytinyağı İşlemleri;


  1. - Zamanında toplanan zeytinler, mümkün olan en kısa sürede güzelce temizlenirler. 
  2. - Temizlenen zeytinler serin ve karanlık yağhanelerde işlem sırasını beklerler.
  3. - Taş haznelere yerleştirilen zeytinler öğütülerek hamur kıvamına gelir.
  4. - Hamur halindeki zeytinler çuvallara konularak hidrolik preslerde yavaşça sıkıştırılır.
  5. - Sıkıştırılan zeytin hamurundan hem yağı hem de suyu çıkar.
  6. - Arkasından damıtma işlemi ile lezzetli, bol vitamin ve mineralli, yoğun aromalı, düşük asitli, Sıvı altın namını tam anlamıyla taşıyan, kusursuz soğuk sıkım taş baskı ‘’sızma zeytinyağı’’ elde edilir.

  

Taş Baskı Soğuk Sıkım Zeytinyağı Nasıl Anlaşılır;


Koklayarak anlayabiliriz, şişenin kapağını açar açmaz çok hoş bir zeytinyağı kokusu etrafa yayılmaya başlar.


Zeytinin yeşil rengini veren pigmenti yoğun olduğu erken hasat döneminde toplandığı için zeytinde bulunan polifenol yoğunluğu yağa geçmektedir. Soğuk sıkım, taş baskı zeytinyağını koyu renginden anlayabiliriz


Rahatsızlık vermeyen, tatlı bir yakıcılık özelliği bulunan ve yoğun aromalı tadından kolaylıkla soğuk sıkım zeytinyağını anlayabiliriz.


Gerçek zeytinyağı soğuk ortamlarda donduğu gibi taş baskı, soğuk sıkım zeytinyağı da soğuk ortamlarda normal olarak donacaktır.









Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.