Geleneksel Yöntemlerle Salamura Zeytin Nasıl Elde Edilir?

30-11-2022 17:14
Geleneksel Yöntemlerle Salamura Zeytin Nasıl Elde Edilir?

Siyah zeytin, özellikle kahvaltıların ayrılmaz bir parçasıdır. Uzmanlar tarafından birçok yararı olduğu söylenen zeytin, bildiğiniz üzere ağaçta yetişen bir meyve türüdür.  Ülkemizde Ege’de yetişen siyah zeytini aslında evde salamura hâle getirmek mümkün. Son dönemlerde ev yapımı ürünlerin artması ve insanların sağlıklı beslenmeye yönelmesiyle salamura zeytin üretimi de popülerleşmeye başladı. 


Evde siz de çok kolay bir şekilde kendi salamura zeytininizi yapabilirsiniz. Tabii yeşil olanın da salamurası yapılıyor. İsterseniz siz hem yeşil hem siyah zeytin salamura edebilirsiniz. 

Evde Salamura Zeytin Yapımı 

Şaşal zeytin alıp salamura edecekseniz kış mevsimini tercih etmenizi öneririz. Kasım ve aralık ayları, evde zeytin salamurası yapmak için uygun zamanlar olabilir. Şaşal şişede aldığınız zeytinleri iyice yıkamanız çok önemli. Zeytinler çamurlu ise güzelce yıkayıp arındırın. Diğer adımlara gelin birlikte bakalım: 


  • Eğer zeytinleriniz çamurlu değilse nemli bir bezle silip kendi şaşal şişenize doldurun. Bu noktada şişenin hijyenik olmasına dikkat etmelisiniz. Kullandığınız zeytinlerin suyla yıkanması ya da silinmesi kararması adına epey önemli. 
  • Zeytinler dallarında size geldiyse dallarından ayırın ve çürükleri bir tarafa koyun. Mahsülleri şişeye yerleştirdikten sonra içine kaya tuzu eklemeyi unutmayın. 
  • 1 kilo zeytin kullanıyorsanız iki yemek kaşığı kaya tuzu yeterli olacaktır. 
  • Ardından şişenin ya da kavanozun kapağını iyice kapatın. 
  • Salamura zeytini yan yatırıp kuru ve nemli bir ortamda bekletmeye bırakabilirsiniz. 
  • İki gün arayla zeytinleri çalkamanız yeterli olacaktır. 

Salamura zeytinin kıvamını alması için yaklaşık 1 ay beklemenizi öneririz. Bir süre sonra kaya tuzunun eridiğini göreceksiniz. Böylece zeytinler çok daha lezzetli hâle gelecektir. Tuzların tamamen eridiği zaman ise başka kavanozlara ya da şaşal şişelere su ilave edip paylaştırabilirsiniz. Son olarak zeytinin kendi acı suyu ve normal suyla 1 gece bekletmeniz iyi olacaktır. Ertesi sabah kahvaltıda, kendi ellerinizle yaptığınız salamura zeytinleri afiyetle yiyebilirsiniz.  


Salamura Zeytin Bozulmadan Nasıl Saklanır? 

Ev yapımı zeytini üretmek kadar tazeliğini korumak da bir o kadar önemli. Fakat meraklanmanıza hiç gerek yok! Çünkü zaten çürük zeytinleri kullanmadıysanız ve malzemeleri ölçüsünde koyduysanız zeytinler mis gibi uzun süre kalacaktır. Siz yine de arada bir zeytinlerin tazeliğini kontrol edin. Bu sayede bozulmadan çok daha uzun süre tüketebilirsiniz. 



Salamurayı hem şaşal şişede ham cam kavanozda kurabilirsiniz. Ancak biz cam şişe daha sağlıklı olduğu için onu öneririz. Tabii zeytin kabının ağzını sıkı kapatmak ve serin ortamda tutmak tazeliğini muhafaza etmesi için en önemli yöntem. Bunun yanı sıra kavanoza bir miktar zeytinyağı ekleyerek küflenmesini engelleyebilirsiniz. Sonradan ilave ettiğiniz zeytinyağının tüm kavanoza yayılmamasına dikkat etmeniz de önemli.

Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.