Elma Sirkesi ile Günlük Hayatta Kullanabileceğiniz Pratik ve Sağlıklı İpuçları

26-04-2023 16:22
Elma Sirkesi ile Günlük Hayatta Kullanabileceğiniz Pratik ve Sağlıklı İpuçları

Dört Hırsız Sirkesi Hikayesi; Tarihi bir olaydan alan gerçek hikaye adıdır dört hırsız sirkesi. Çok eski zamanlardan beridir ilaç olarak kullanılan bu sirkenin hikayesi ondördüncü yüzyılda günümüz Marsilya şehrinde veba salgınında (veba salgını Avrupa’da ondördüncü yüzyılda yirmibeş milyon insanın ölümüne sebep olduğu bazı kaynaklarda bulunmaktadır), dört hırsız vebadan yok olan köy ve kasabadaki dükkanları, evleri soyuyorlarmış ancak bu hastalıktan etkilenmiyorlarmış. Hırsızlar vebadan ölen insanları soyarken suçüstü yakalanmışlar, yargılanmışlar ve çıkan sonuç idam cezası olmuş ancak veba hastalığının onlara nasıl bulaşmadığını söylerlerse cezalarının kaldıracaklarını belirtmişler. Bu kararı duyan dört hırsız sirkesi hemen söylemiş yaptıkları bir sirke ile ellerini yıkadıklarını, sirke ile gargara yaptıklarını. Hırsızların idam cezası bu itirafla kaldırılmış fakat hapis cezaları varmış bu seferde. Tekrar sokaklarda rahat rahat gezebilmeleri içinde sirkenin tarifini ve sirkenin hazırlanmasında insanlara yardım etmeleri istenmiş, dört hırsız sirkesinden. Hırsızlar hapis cezasından kurtulmak için vermişler tarifi, tarifi alan kral ve dört hırsız hemen sirkeyi hazırlamaya başlamışlar.


Dört hırsız sirkesi hikayesini daha önce duymuş muydunuz? Dört hırsızın sirkesi hikayesi eski zamanlarda Fransız kodekslerinde (tıbbi formüllerin yazılı olarak bulunduğu resmi kitap) yer almıştır. Etkinliği ile faydası tescillenen sirke eczane raflarında şifalı sirke olarak yer almış, uzun yıllar doğal bir antiseptik ilaç olarak hastalıkların tedavisinde kullanılmış. Peki bu sirkenin ana maddesinin elma olduğunu biliyor muydunuz? 


Elma Sirkesi Nedir?


Elma sirkesi fermentasyona uğramış (mayalanmış) elma suyundan elde edilen sıvı gıdadır. Sirke oluşumunun ilk aşaması elma ve elma kabuklarının ezilmesi ve mayalanmaya bırakılması ile başlamaktadır. Elma sirkesinin keskin tadını ve keskin kokusunu asetik asit oluşturuyor. Başlı başına şifa deposu olan takviye bir besin kaynağı olan elma sirkesinin besin değerleri; Amino asitler, B1 vitamini, B2 vitamini, B6 Vitamini, Biyotin, C vitamini, E vitamini, Fosfor, Folik asit, Kalsiyum, Magnezyum, Niasin, Pantotenik asit, Pektin, Potasyum, Polifenol


Elma Sirkesi Nasıl Yapılır?


Elma sirkesi, elmadaki şekerin fermentasyona uğraması ile mayalanarak alkole dönüşür. Oluşan bakteriler ise bu alkolü asetik aside çevirirler ve elma sirkesinin tadı da kokusu da bu sayede keskin olur.


Elma sirkesinin iki farklı elde etme şekli vardır. Biri geleneksel hakiki yöntemle evlerde yaptığımız mayalı tekniktir, diğeri de daldırma yöntemi ile elde edilen ticari olan, endüstriyel yöntemdir.


Evde yapılan elma sirkesi tarifi;


Malzemeler; Beş litrelik bir cam kavanoz, iki kilo elma, birkaç tane nohut, yeterince çeşme suyu


Tarifi; Elmalar kesilir, kimyasal ilaç olmadığına eminseniz olduğu gibi ayıklamadan elmaların tümü kullanılır eğer elmaların kimyasal teması olduğunu düşünüyorsanız çekirdekli kısımlar, elma saplarını ve kabuklarını ayıklayarak çıkarılır. Elmalar cam kavanozun yarısına kadar doldurulur ve nohut ilave edilir. Cam kavanozun ağzına iki üç parmak boşluk bırakarak, su eklenir. Elmalarınızın tatlı tadı yoksa Datçam süzme bal ile ortalama bir tatlı kaşığı ekleyerek tatlandırabilirsiniz. Cam kavanozun üzerini tülbentle kapatıp bağlanır. Otuz ila kırkbeş gün arası bekletilir. Belirli aralıklarla tahta kaşıkla karıştırılır. Süre dolduğunda posayı ayırınca kavanoz kapağı kapatılarak bir süre daha bekletilir. Sirkenin üzerinde sirke anası denilen maya oluşur. Bu mayanın oluşumu ve keskin kokusu sirkemizin hazır olduğuna işarettir.


Datçam’ dan Dört Hırsız Sirkesi Tarifi;

 

Malzemeler: kırk gram acı pelin otu, kırk gram tatlı pelin otu, kırk gram karabiberli nane, kırk gram biberiye, kırk gram sedefotu, kırk gram adaçayı, kırk gram lavanta, otuz gram hindistancevizi, otuz gram eğir, otuz gram tarçın, otuz gram tane karanfil, otuz gram sarımsak, ikibuçuk litre elma sirkesi


Tarif: İkibuçuk litre elma sirkesinin içine tüm malzemeleri ekleyerek, ağzını kapatıyoruz. Onbeş gün güneşte mayalanma için dinlendiriyoruz. Onbeş günlük mayalanma sonunda süzüp, cam bir şişede, ağzı hava almayacak şekilde sıkıca kapatılıp, serin ve karanlık bir ortamda muhafaza edebiliriz.


Elma Sirkesi Kullanım Alanları Nelerdir?


Elma sirkesi ile günlük hayatta kullanabileceğimiz pratik ve sağlıklı birçok alanı vardır. 


Her cilt tipine uygun olan elma sirkesini yüzümüz için kullanabiliriz, 

Bağışıklık sistemimizi, sindirim sistemimizi koruduğu için, her gün düzenli olarak su ile tüketebiliriz.

Elma sirkesinin dezenfekte özelliği olmasından kaynaklı ev ve eşya temizliğinde kullanabiliriz.
Elma sirkesinin antiseptik özelliği olması mutfak temizliğinde, meyve ve sebze gibi her türlü gıdaların temizliğinde de kullanılmaktadır. 
Elma sirkesi en çok yemeklerde, salatalarda, et ve tavuk yemeklerinde, özellikle çorbalarda limon, pul biber ve sirke karışımlarında sos ve lezzet için kullanılmaktadır.
Elma sirkesi bazı bakterileri yok etme özelliği ile ateş düşürücü etkisi ve boğaz ağrılarının giderilmesinde de kullanılmaktadır.

Elma Sirkesinin Faydaları Nelerdir?


Elma sirkesinin faydalarından en yaygın olan inanışı; kan şekerini düzenleyip, diyabeti önlenmesine yardımcı olmasıdır.

Damarlarda yağ oluşumunu engellediği, kolesterolü düşürdüğü, kalp ve damar sağlığını desteklediği bilinir.

Elma sirkesinde bulunan yararlı bakteriler bağışıklık sistemini güçlendirerek, enfeksiyonlardan koruyarak, vücudumuzdaki zararlı patojenlerle (kötü bakteriler) savaşmasını desteklediği söylenir.

Elma sirkesi kilo vermek için yardımcı olabilir ancak sadece elma sirkesi ile kilo verilmesi mümkün değildir. Uygulayacağınız diyetinize elma sirkesi ile eşlik etmeniz çok daha doğru olacaktır. Fakat elma sirkesini direk içmek yerine yediğiniz salatalarınıza ve yemeklerinize ekleyerek tüketmeniz çok daha uygun olacaktır.

Elma sirkesinde bulunan probiyotikler sayesinde sindirim sisteminin düzgün çalışmasını sağlar. Bu sayede hazımsızlık, reflü, gastrit gibi rahatsızlıklara iyi geldiği söylenir. Fakat içinde bulunan asitten kaynaklı mide rahatsızlıklarını da direk tüketimle tetikleyebilir.

Elma sirkesinin antibakteriyel ve antifungal özelliği ile cilt ve tırnaklar için doğal ilaç olarak da kullanılır. Elma sirkesi ile kuru cildi yumuşatarak, çatlamış topuklar ve ayak mantarlarının tedavisinde olumlu etkiler görülmüştür. 

Kuru, kırılgan saçlarda, kaşıntılı saç diplerinde, kepekli saçlarda tedavi edici özelliği gözlenerek saç ve cildin ph dengesini koruduğu bilinir.

Elma sirkesi cildin ph dengesini korurken aynı zamanda yüzümüzün yumuşak ve pürüzsüz olmasını desteklediği ve peeling etkisi yarattığı görülmüştür.

Elma sirkesi ve su karışımı ile ateş düşürmek çok eski bir yöntem olsa da özellikle bebeklerde ve çocuklarda hala kullanılmaktadır. Hızlı ve ani ateş düşmesine sebep olduğu için bilinçli ve kontrollü kullanmak önemlidir. 

Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.