Doğanın Şifası: Kudret Narının Bilinmeyenleri

05-07-2023 12:17
Doğanın Şifası: Kudret Narının Bilinmeyenleri

Yaşadığımız pandemi süreci ve bu sürecin etkileri ile doğanın, doğallığın, bitkisel beslenmenin ve insan sağlığının ne kadar önemli olduğunu bir kez daha öğrendik. 


Her geçen gün yeni çıkan sağlık problemlerimizin yenisini yaşarken, doğal yollarla doğadan destek almanın araştırmasına giriyoruz. Bu araştırmalarda karşımıza çıkan kudret narı dikkat çekmektedir. Bir çok faydası olan kudret narının halk arasında tüketimi ve bilinirliği azdır. 


Kudret Narı Nedir?


Kudret narı ile ilgili en yaygın bilgi kabakgiller familyasından oluşu ve tropik iklimlerde yetişmesidir. Çok bilinirliği olmayan bu meyvenin tam olarak kendine özgü bir ismi bulunmamakla beraber Papara, Momordica (ısırma), Acayip elma, Kudret narı, Balsam elması, Ampalaya, Acı kavun, Acı kabak, Balsam armudu, Afrika hıyarı adları ile anılmaktadır.


Sarmaşık gibi tırmanıcı olan bu bitki ince gövdelidir. Tek yıllık ve aromalı olan bu bitkinin çiçekleri yaz aylarında açmaktadır. Dişi ve erkek çiçeklerinin sarı rengi olup, ayrı saplarda bulunur. 


Kudret narı; Girintili çıkıntılı olan, pütürlü yüzeye sahip olan bu meyvenin öz suyu acıdır. Ham halinde meyvenin rengi yeşil, olgunlaştığında ise sarı - turuncu veya turuncu - kırmızı renktedir. Yeteri kadar olgunlaşan bu meyvenin kabuğu geriye doğru bükülür. Kudret narı tohumu meyvenin içinde bulunup kahverengi, beyaz veya kırmızı renkli ve fasulye tanelerine benzeyerek, pütürlü ve yassıdır.


Kudret Narı Nerede Yetişir?


Amazon havzasında, Asya ve Karayip Adalarında, Doğu Afrika’da doğal olarak kendiliğinden yetişen kudret narı, Güney Amerika ve Uzak Doğu’ da bilhassa yetiştirilmektedir. Dünyanın bir çok yerinde, Akdeniz bölgesinde, İtalya ve bizim ülkemizde de besin ürünü olarak, tedaviye destek amaçlı ilaç sektöründe de kullanılmak için yetiştiriciliği yapılmaktadır.


Kudret Narı İçeriği Nedir?


Zeytinyağı ile karıştırılarak ev tipi ilaç olarak da kullanılan, yara iyileştirici etkisi, anti ülser etkisi ve anti bakteriyel etkisi gibi bir çok tesirleri bulunmaktadır. İyileştirici etkisi ile doku bozuklukları içinde tüketilen kudret narının içeriğinde A1, B1, B2, B3, B4, B5, B6, B9, C, E, K vitaminleri bulunmaktadır, aynı zamanda bakır, çinko, demir, fosfor, kalsiyum, magnezyum, selenyum, sodyum ve potasyum mineralleri ile besin değerine sahiptir.


Kudret Narı Nasıl Kullanılır?


Yaz aylarında açan çiçekleri ile sonbaharda toplanan meyveleri taze olarak tüketilir. Kudret narının tohumlarından da kudretnarı yağı ve kudretnarı macunu yapılarakta kullanılmaktadır.


Datçam olarak kullanım önerimiz ise; Limon suyu, zerdeçal veya zencefil tozu, tuz, su karışımının içine çekirdeklerinden ayrılmış taze kudret narı meyvesini ekleyerek blender’dan geçirerek kendinize doğal, bitkisel ve sağlıklı bir içecek hazırlayabilirsiniz. İsterseniz kudret narı meyvesini güneşte kurutarak, damak tadınıza yakışan baharatlar ile marine ederekte yemeklerin yanında tüketebilirsiniz.


Kudret Narı Nasıl Tüketilir?


Sonbaharda toplanan ve taze olarak tüketilen kudret narı; Kabuğu soyulup, çekirdekleri ayrılarak, küp küp doğranır. Tercihe bağlı olarak ister bal karıştırılarak, ağzı hava almayacak şekilde kapatılarak bir ay bekletilir, ister zeytinyağı ile karıştırılıp altı ay bekletilir. 


Her sabah aç karnına tüketildiği takdirde tüm faydalarından yararlanılır.


Kudretnarı yağı harici ve dahili olarak tüketilebilmektedir. Dahili olarak aç karnına günde bir kez tüketildiği gibi harici kullanımlarda cilt yüzeyine masaj yolu ile uygulanabilmektedir. Kudret narına alerjisi olanların kullanımına uygun değildir.


Kudret Narının Faydaları Nelerdir?


Kudret narının yaprak ve köklerinin de faydalarının olduğu tahmin edilen hemoroide, öksürüklere, yüksek ateşe, karaciğer rahatsızlıklarına, kabızlığa, bağırsak kurtlarına, kadınlarda kısırlığa (kesin olmamakla beraber) iyi geldiği düşünülmektedir.


Sabit yağlar, glikozitler, alkaloidler, karantinerler, triterpenler, proteinler, saponinler, glikozitler ve steroidler gibi yapısında bulunan biyolojik aktiviteyi barındırmaktadır. Bu yapıya sahip olan, vitamin ve mineral deposu, besin değeri yüksek kudret narı faydaları;


Rahim ağzı kanseri, prostat kanseri, meme kanseri gibi kanser hastalıklarının tedavisine yardımcı olduğu,


Görme sağlığını, gece görüşünü, görüş keskinliğini sağladığı, göz için yararlı içeriklerin bulunduğu,


İltihap giderici, ağrı kesici, yara iyileştirici, hücre yenileyici özelliği olduğu,


Karaciğer sağlığını koruduğu, karaciğer fonksiyonlarını desteklediği,


Damar sertliğini önlediği, kalp damar sağlığını koruduğu, 


Kolesterol değerini düşürdüğü,


Egzama, sedef gibi cilt hastalıklarını protein ve E vitamini içeriği ile tedaviyi desteklediği,


Kılcal damar dolaşımını hızlandırarak yaranın oksijenlenmesi ile yara ve yanıkların iyileşmesini hızlandırdığı,


Diyabet rahatsızlığı olanların kan şekerini dengelediği,


Gastrit, kolit, ülser gibi mide ve bağırsak rahatsızlıklarının tedavisini desteklediği, 


Bazı alerji rahatsızlıklarında, solunum rahatsızlıklarından bronşit, astım gibi belirtilerin azalmasında,


Sindirim sistemini desteklediği gibi bağırsakları da çalıştırdığı ve bağırsakları temizlediği de söylenmektedir.


Her bitkisel ürünlerde olduğu gibi Kudret narını da hamile ve emzirenler, kronik hastalığı olanlar, alerjik bünyeye sahip olanlar, düzenli ilaç kullananlar mutlaka hekimlerine danışmaları gerekmektedir.

Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.