Doğal Yöntemlerle Kekik Balı Nasıl Yapılır?

25-02-2023 16:38
Doğal Yöntemlerle Kekik Balı Nasıl Yapılır?

Kekik; Dağlarda ve kırsal yerlerde doğal olarak yetişen, güneşi seven bir bitkidir. Kekiğin en çok yetiştiği yerler; Ankara, Çankırı, Trabzon, Bolu, Kastamonu, Kütahya ve Amasya’dır. En güzel kekikler yüksek rakımlı Toros Dağlarında bulunmaktadır. Kekiğin kökeni ise Akdeniz topraklarına dayanır. Ülkemizde birçok türü bulunmaktadır. Bölgeye, yöreye göre de farklı isimleri vardır. Örneğin; Anzer çayı, güveyotu gibi. 


Kekik bitkisinin içeriğinde sağlık açısından birçok faydası bulunmaktadır, hatta kekik bitkisini yetiştirenlerin sağlıklı bir bünyeye sahip oldukları gözlenmiştir. 


Kekik, nektarlı bir yapıya sahiptir ve yağında timol bulunur. Timol maddesi kekiğin tadını ve aromasını, kokusunu oluşturur. 


Kendine has doğal bir kokusu olan kekik otunun kullanım yerleri ve kullanım şekilleri de çok fazladır. Kekik; Çayından baharatına, kimya, ilaç sanayinden tutun da yemek sektörüne kadar fazlaca kullanılmaktadır.

Ayrıca kekik balı olarak da tüketilmekte. Peki bu iki şifa kaynağı olan bal ve kekiğin birleşimini tanıyalım.


Kekik Balı Nasıl Elde Edilir?


Kekik bitkisinin çiçeklerinde bulunan nektarların kokusunu alan arıların polenlerle beraber toplaması ile kekik balının yapılışı başlamaktadır. Kokuya ve aromaya duyarlı arılar, kekikten topladıkları nektarları kendi enzimleri ile karıştırarak peteklere aktarırlar. Doğal yöntemlerle elde edilen hakiki kekik balı, çiçek balı sınıfında yer almaktadır. Kekik balının diğer çiçek ballarından ayıran sırrı kekik bitkisinin kokusu ve özüdür.


Kekik Balı Nasıl Anlaşılır?


Berrak bir görünüme sahip olan kekik balının kendine has özel ve yoğun bir kokusu vardır. Yoğun kıvamı olan kekik balı diğer ballara göre daha az akışkan, Altına yakın sarılıkta renk tonuna sahiptir. Tat olarak ise daha baskın olan kekik balı, ağızda burukluk hissi verir. Normal çiçek ballarına göre tek çiçek çeşidinden toplanmış baskın kokusunun olması balda daha özel bir lezzetin bulunmasına sebep vermektedir. Özel tatlar arayanlar tarafından sıklıkla tercih edilen bir baldır.


Kekik Balı Faydaları Nelerdir?


Şifa kaynağı olan kekik balının, birçok faydası olduğu bilinmektedir. Başta anti parazit etkisi ile soğuk algınlığına, solunum yollarına, boğaz enfeksiyonlarına, yaraların iyileşmesine, mide ve mide şişkinliğine, egzama, astım ve karaciğer hastalıklarına iyi geldiğine, nefes açıcı etkisi olduğu, göğsü yumuşattığı, akciğerleri temizlediği, öksürük, zatürre, bronşit hastalıklarının tedavisinde faydalı olduğu söylenmektedir. 


Düzenli tüketim sağlandığı takdirde cildi nemlendirdiği, cilt kusurlarını ve hastalıklarını iyileştirmede yardımcı olduğu, bağışıklığı güçlendirdiği, kilo alımına yardımcı olduğu, romatizmal ağrıları azalttığı, sigara kullananların akciğerlerini temizlediği uzmanlar tarafından ifade edilmektedir. 


Kekik balı hakkında bilimsel ve klinik çalışmalar ile daha birçok faydalı bulgular edinildiği belirtilmektedir. Bilgi için yerli ve yabancı sağlık kurumlarından, uzman doktorlardan daha kapsamlı ve detaylı bilgi edinmek mümkündür. 



Kekik Balı Nasıl Tüketilmelidir?


Datçam olarak sizlere öncelikle önerimiz; Güvendiğiniz üreticilerden ve doğal olduğuna emin olduğunuz yerlerden temin etmenizdir. Kekik balı tüketim önerimizde günde bir kaşığı geçmemesi yönündedir. 


Besin değeri oldukça zengin olan kekik balını özellikle çaylarınızda tatlandırıcı olarak ve kış aylarında kahvaltı eşliğinde tüketebilirsiniz. 


Kilo sorunu ve şeker hastalığı olan kişilerin tüketmemesi gerek bir besindir. Ayrıca bir yaşından küçük çocuklara yedirilmemesi önerilir. Vücudunuzun ihtiyacından fazlasını tükettiğiniz takdirde ishal, ateş, kusma, baş dönmesi ve alerjik etkiler ortaya çıkabilmektedir.


Her bitkisel ürün gibi kekik balını da dikkatli tüketmek gerekir. Kronik hastalar, sürekli ilaç kullanan kişiler, besin alerjisi olan bireyler kekik balını tüketmeden önce mutlaka hekimlerine danışmaları, önerilen dozları aşmamaları gerekir.


Blog Etiketleri :
Bal
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.