Datçam'dan Gurme Peynir Çeşitleri ile Tanışın

03-02-2023 17:57
Datçam'dan Gurme Peynir Çeşitleri ile Tanışın

Peynir; Süt ve peynir mayası ile kıvamını tutup peynir altı suyunun ayrılmasıyla elde edilen fermente bir süt ürünüdür. Ayrıca peynir altı suyu ile de oluşan lor gibi peynir çeşitleri de vardır. Peynirler taze tüketildiği gibi dinlendirilerek olgunlaşmış şekli ile de çok geniş bir çeşitlilikte peynirler üretilebilmektedir.

 

Fermente süt ürünleri gibi peynir de canlı organizmalar bulunan, içeriğinde yüksek oranda protein bulunan peynirlerimiz; kemik sağlığını, kemik hastalıklarını önleme konusunda faydalı bir besindir. Tüm süt ve süt ürünleri gibi peynirlerimizde ağız içindeki bakterileri temizlemekte de faydalıdır.

 

Farklı Damak Zevklerine Göre Hazırlanan Datçam Gurme Peynir Çeşitleri nelerdir?

 

Bergama tulum peynir; Pastörize inek sütü, şirden mayası ve tuzla, tenekelerle hazırlanır, en az altı ay olgunlaşma süresi vardır. Yöresel kahvaltıların vazgeçilmezi olan, en lezzetli peynirler arasında yer alan, yarı sertlikte, gözenekli, ağızda dağılan, yoğun aroması ile damaklarda güzel tat bırakan peynir çeşitlerimizdendir. 

Kendine has lezzetiyle tek başına tüketebileceğimiz gibi omletlerden, salatalara, böreklerden, pizzalara, makarnalara, peynirli tartlardan, mezelere kadar çok çeşitli tariflerin içinde yer almaktadır.

 

Çörek otlu sepet peynir; Yapım şekli ve aroması diğer peynirlerden oldukça farklıdır. Adından da anlaşıldığı gibi hasır sepetlerde hazırlanmaktadır. Doğal inek sütü ile üretilen, az tuzlu, doğal şirden mayası ile hazırlanan, katkı ve kimyasal içermeyen çörek otlu sepet peynirimizin kendine has özel bir tadı vardır. İçine kattığımız bin bir şifa kaynağı olan çörek otu ile de geleneksel yöntemle tuzlanıp, olgunlaşmaya bırakılan sepet peynirimiz ayrı bir lezzet durağı olmaktadır.

Dikkat çeken dış görünüşü ile şık sofraların süslü peynir tabaklarında yer almaktadır. Kahvaltılarda, salatalarda ve bazı hamur işlerinde tüketilmektedir.

 

Çörek otlu toprak peynir; Pastörize inek sütü ve keçi sütü ile doğal şirden mayasıyla hazırlanmaktadır. Karışımına eklediğimiz, en yakışan çörek otunun şifası ile yağlı peynirlerin toprak küplere ya da plastik bidonlara sıkıştırılıp, yarı yarıya toprağa gömülerek nemini yavaş yavaş kaybederek kendine has kokusu, tadı ve aroması ile tam bir gurme peynirleri arasında yer almaktadır.

Zengin kahvaltı sofralarının aranan lezzeti olan şifa kaynağı çörek otlu toprak peyniri tercihen kendi başına hoş aroması ile tüketilmektedir.

 

Keçi toprak peynir; %20 inek sütü ve %80 keçi sütü ile doğal şirden mayasıyla hazırlanmaktadır. Yağlı peynirlerin toprak küplere ya da plastik bidonlara sıkıştırılıp, yarı yarıya toprağa gömülerek nemini yavaş yavaş kaybederek kendine has kokusu, tadı ve aroması ile tam bir gurme peynirleri arasında yer almaktadır.

Zengin kahvaltı sofralarının gurme lezzeti olan keçi toprak peyniri kendi başına hoş aroması ile tüketilmektedir.

 

Eski kaşar peynir; Enfes doğal lezzetlerin içinde yer almaktadır. Kaşar peynir türünün olgunlaşmış, dinlendirilmiş hali olarak besin değeri, proteini daha yüksektir ve lezzet olarak daha ayrıcalıklıdır.

Kahvaltı sofralarının lüks sınıfına giren eski kaşar birçok tarifleri zenginleştiren, sofraları şenlendiren peynir sınıfındadır. Salatalar, soslar, hamur işi ürünlerde, makarna, patates, et ürünlerinde, ince dilimlenerek veya rendelenerek ana yemekleri hem görseli hem lezzeti yükselten gurme peynirlerindendir.

 

İnek sepet peynir; İnek sütünden üretilen, yapım şekli ve aroması diğer peynirlerden oldukça farklı olan inek sepet peynirimiz adından da anlaşıldığı gibi hasır sepetlerde hazırlanmaktadır. Geleneksel yöntem ile tuzlanıp, olgunlaşmaya bırakılan, özel orta az tuzlu, yarı olgun, şirden mayası ile hazırlanan inek sepet peyniri, kendine has, özel bir tadı vardır. 

Dikkat çeken dış görünüşü ile şık sofraların süslü peynir tabaklarında yer almaktadır. Kahvaltılarda, salatalarda, makarnalarda, kreplerde ve bazı hamur işlerinde, soğuk sandviçlerde kullanılmaktadır. En sevilen tüketim şekli ise enfes sepet peyniri kızartmasıdır.

 

Kelle peynir; Eski yöntemlerle ve %100 inek sütünden üretilmektedir. Kendine has özel bir tadı olan kelle peynirin raf ömrünü uzatmak için cam kavanozlarda salamura içinde hazırlanmıştır.

Kahvaltı sofralarını süsleyen, hoş aroması ile tüketilmektedir.

 

Koyun sepet peynir; Koyun sütünden üretilen, yapım şekli ve aroması diğer peynirlerden oldukça farklı olan koyun sepet peynirimiz adından da anlaşıldığı gibi örme sepetlerde hazırlanmaktadır. Kendine has özel bir tadı vardır. 

Dikkat çeken dış görünüşü ile şık sofraların süslü peynir tabaklarında yer almaktadır. Kahvaltılarda, salatalarda, makarnalarda, kreplerde ve bazı hamur işlerinde, soğuk sandviçlerde, ayvalık tostu içinde de kullanılmaktadır. En sevilen tüketim şekli ise enfes sepet peyniri kızartmasıdır.

 

Toprak peynir; Yağlı peynirlerin toprak küplere ya da plastik bidonlara sıkıştırılıp, yarı yarıya toprağa gömülerek nemini yavaş yavaş kaybederek kendine has kokusu, tadı ve aroması ile tam bir gurme peynirleri arasında yer almaktadır.

Zengin kahvaltı sofralarının aranan lezzeti olan çörek otlu toprak peyniri tercihen kendi başına hoş aroması ile tüketilmektedir.

 

Yağlı beyaz inek peynir; Hemen hemen her sofrada yerini alan, kahvaltı sofralarının vazgeçilmezidir. Katkı, suni koruyucu ya da ilave aroma kullanılmayan, bölgenin aromatik otlarının, Ezine’de katkısız %100 inek sütünden üretilen klasik beyaz peynirdir. 

Kahvaltıda tüketilen yağlı beyaz inek peynir ayrıca börek, pide, makarna, börek ve diğer hamur işleriyle sık kullanılan peynirlerimizdendir.

 

Yağlı beyaz keçi peynir; Suni koruyucu, tatlandırıcı ya da katkı içermeyen, keçi sütü ile keçi sütüyle geleneksel yöntemlerle üretilen, aromasıyla damaklarda hoş bir tat bırakan klasik peynirlerin içinde yer almaktadır.

Kahvaltılarda sevilerek tüketilen, kızartması, salatası, yeşillik ve baharatlarla birlikte yemeklerde servis edilen, aroması ile ağızlarda güzel lezzet bırakan yağlı beyaz keçi peyniri börek, gözleme, poğaça, çörek gibi hamur işlerinde ve ayrıca makarnalarda da kullanılır.

 

Yağlı beyaz koyun peynir; Pastörize koyun ve inek sütü ile %45 süt yağı içeren, peynir mayası ve tuz kullanarak olgunlaştırılmış özel bir peynir çeşididir. Kimyasal ve koruyucu katkı içermemektedir.

Diğer yağlı beyaz peynirler gibi günün her öğününde, birçok menü çeşitliliğinde yerini almaktadır.

 

Yağlı kaşar peynir; Yağlı olması taze olduğu anlamına gelen kaşar peyniri sarı renkli, en kolay ulaşılan ve en çok tercih edilen doyurucu ve sağlıklı peynirler arasındadır. 

Kahvaltılarda, öğün aralarında, peynir tabaklarında kendi başına tüketildiği gibi sandviç içinde, rendelenerek makarna, sos veya pidelerde, domates çorbasından tutun, ana yemeklerin ve et yemeklerinin vazgeçilmez lezzeti ile birçok yerde kullanılır.
 
Yörük peyniri; Yörük ve Türkmen aynı anlamda kullanılmaktadır. Buradan anlayacağımız yörük peyniri birçok peynir çeşitlerimiz gibi eski tarihi ile Anadolu muzun yüzyıllardır bilinen, geleneksel ve kıymetli ürünlerimizdendir.
 
Kahvaltılarımızda severek tükettiğimiz, yöresel böreklerimize ve salatalarımıza ayrı bir lezzet veren, kendine has yoğun aromasıyla, yağlı bir yapısı vardır. Diğer peynirlere kıyasla biraz daha sert olan yörük peynirinizi İnce dilimler halinde tüketebildiğimiz gibi sıcak suda biraz bekleterek yumuşamasını da sağlayabiliriz.
 
Yüksek protein içeren süt ürünlerinde taze tüketim önemli olup, isteyen tüketicilerimizin, kedi tesisimiz de özenle hazırlayarak hava geçirmeyen vakumlu paketlerde, soğuk zincir de tüketiminize hazır halde bulunduruyoruz. Peynirleri stoklu almak isterseniz, buzluk veya dondurucuda daha uzun süreli muhafaza edip, buzdolabında çözdürmenizi öneriyoruz.

















Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.