Datça Çam Balı Nasıl Üretilir?

27-08-2022 11:21
Datça Çam Balı Nasıl Üretilir?

 

 

Muhteşem iklimi ve bereketli toprakları ile eşsiz lezzetlere ev sahipliği yapan Datça, çam balı ile de son derece ünlü bir ilçedir. Arıların doğadaki yolculuğunun mucizevi sonucu olarak sofralarda yer bulan çam balı hakkında hazırladığımız bu yazımızda lezzetli bir yolculuğa çıkabilirsiniz.

 

 


Arıların bal üretimi süreci dendiğinde akıllara hep çiçekler ve dolayısıyla çiçek balı gelse de çam balı da en sevilen ve faydaları ile ön plana çıkan lezzetler arasında yer alıyor. Besin değeri son derece yüksek olan çam balı, salgı balı türlerindendir. 

 

 


Süzme bal formunda sıklıkla karşımıza çıkan çam balı, Muğla’ya özgü en sevilen lezzetlerden biri olarak değerlendirilirken kahvaltı sofralarında da tatlı tariflerinde de gülümsemelerin nedeni olarak yer alır.

 



"Çam balı nasıl üretilir?” sorusuna verilecek yanıtta dikkat çekici olan yalnızca arıların başrolde yer almamasıdır. Basra böceği adı verilen bir böcek türü çam ağacı öz suyunu emer. Bu sırada mineral, enzim ve protein bakımından son derece zengin özel bir salgı bırakır. Basra böceği tarafından üretilen bu salgı, arılar tarafından kovanlara taşınır ve peteklerin gözlerinde depolanır. Depolanan salgılar arılara besin kaynağı olurken aynı zamanda çam balına dönüşür. 



Çam balının en sık karşılaştığımız formu süzme çam balıdır. Süzme çam balı, çam balının fiziksel olarak süzülmesi sonucunda elde edilen türüdür. Isıl işleme tabi tutulmadığında ham çam balı olarak adlandırılmaları mümkündür.




Çam Balının Özellikleri Nelerdir?


Türkiye’nin çam balı üretiminin büyük bir bölümü Muğla ilinde yapılmaktadır. Muğla’nın farklı yörelerindeki çam ağaçlarından arılar tarafından toplanan salgıların toplanması ve peteklerde depolanıp zamanla bala dönüşmesi sonucu elde edilen leziz çam balı kendine has özelliklere sahiptir.



"Çam balının özellikleri nelerdir?” sorusuna şu yanıtlar verilebilir;


  • Çam balı pH değeri bakımından düşük olmakla birlikte hafif asit barındırır. 
  • Diğer bal çeşitlerine kıyasla daha geç kristalleşme özelliğine sahiptir, bazı durumlarda balda kristalleşme oluşmayabilir.
  • Çiçek balı çeşitlerinden glikoz ve früktoz oranı bakımından ayrılır, bu oranlar çam balında daha düşüktür. 
  • Donma ya da şekerlenme yapmadığı için uzun süre saklanabilir.
  • Rengi alışılagelmiş çiçek ballarının renginden daha koyudur. 
  • Aromatik bir kokusu olan çam balı baskın bir odunsu kokuya sahiptir. 

Çam Balının Faydaları Nelerdir?


"Çam balı ne işe yarar?” sorusuna birçok farklı yanıt verilebilir. Katkı maddesi barındırmayan, doğal çam balı birçok faydaya sahip besleyici bir gıdadır. Çam balı faydaları şu şekilde özetlenebilir;



  • Nem tutma özelliğine sahip olduğu için cildi nemlendirir ve aynı zamanda hücre yenilenme sürecine katkıda bulunur. Vücudun pH dengesini korumaya yardımcı olan bu besleyici arı ürünü, yara iyileşme sürecini hızlandırıcı etkiye sahiptir.
  • Farklı tariflerle hazırlanan cilt ürünlerinde yer bulan çam balı, cilde topikal olarak da uygulanabilir.
  • Çam balı faydaları arasında mide ve bağırsak sağlığına sunduğu destekler de sayılabilir. Ölçülü ve düzenli bir şekilde tüketildiğinde sindirimi desteklediği bilinmektedir. 
  • Çam balı enerji verici özelliği ile kahvaltılarda sıklıkla yer almaktadır. Sabahları aç karnına 1 kaşık tüketildiğinde vücut direncini artırdığı ve aktivite seviyesini yükselttiği bilinen çam balının yorgunluğa bağlı stresi azaltabildiği bilinmektedir.
  • Çam balının bir diğer önemli özelliği mevsimsel hava değişimlerine bağlı olarak zayıflayabilen bağışıklık sistemini güçlendirici etki yaratabilmesidir. Antienflamatuar özellikleri sayesinde enfeksiyonla savaşılmasına yardımcı olur.

En İyi Çam Balı Nerede?


Muğla Datça’nın mükemmel iklimi, bereketli toprakları bu lokasyonun kendine has lezzetleri olmasının ardındaki en büyük etkendir. Türkiye’nin çam balı üretiminin çok büyük bir kısmının gerçekleştiği Datça ilçesi leziz, katkısız ve doğal çam balı ile de ünlüdür. 

 

Blog Etiketleri :
Bal
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.