Datça Badem Türleri: Bir Lezzet Rehberi

28-07-2023 11:44
Datça Badem Türleri: Bir Lezzet Rehberi

Datça yarımadası; Onbeşinci yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu sınırlarına girmiş ve yerleşim yeri Datça olarak isimlendirilmiştir. Sultan Reşat döneminde Reşadiye denilmeye başlanmış fakat Cumhuriyet döneminde tekrar Datça ismine dönmüştür. Datça’nın merkezi İskele Mahallesidir.


Datça; Ege Bölgesi’nde olup, engebeli ve dağlık bir yapıya sahiptir. Dağlık bölgeler oldukça fazla olup, tarıma elverişli alanları yüzde on altıdır. Yarımadanın sahil şeritleri, koyları mavi bayraklıdır. Datça, Akdeniz iklimine sahiptir. Kışları ılık ve yağışlı, yazları sıcak ve kuraktır. Datça’nın üçyüzatmışbeş gün içinde üçyüz günü güneşlidir.


Datça ilçesinde zeytinyağı üretimi dışında sanayi tesisleri bulunmamaktadır. Zeytinyağında iddialı olan Datça Yarımadası Badem kalitesi açısından dünyaya nam salmış ve birinci sıradadır.


Tescil belgesi olan Datça bademi; Coğrafi işaretli bir üründür. Günümüzde doğal ve özel ürünlere olan ilginin artması Datça bademini yıldızlı ürün yapmaktadır.


Datça Bademi Nedir?


Datça badem ağacının meyveleri; Yenilebilir yağlı tohumlardan oluşan, sağlıklı, lezzetli, doğal olarak üretilen besin takviyesi ve sağlıklı atıştırmalıklar arasındadır.  Datça bademinin Ak badem ve Nurlu badem olarak iki özel türü mevcuttur. Bu iki özel, kendine has türünün dışında da yetişen tatlı bademler en lezzetli haliyle tüketilmektedir.


Datça Bademi Nerede Yetişir?


Türkiye, Suudi Arabistan, İran gibi ılıman iklimine sahip ülkelerde yetişen bademin, en ünlü olan, birinci kalite ve Dünya sıralamasında birinciliği alan Datça bademidir. 


Yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlı iklime uygun, Ege ve Akdeniz Bölgesinde yetişen tatlı bademin en doğalı ve en lezzetlisi Muğlaya bağlı Datça Yarımadasında bulunmaktadır. 


Datça Badem Türleri Nelerdir?


Datça bademinin nam salmış, tanelerinin daha iri ve kalsiyum, vitamin değerleri bakımından daha zengin olan, Datça yarımadasına özgü iki türü vardır. 


Ak Badem; Kavrulduğunda aroması yoğunlaşmaktadır, ayrıca tuz tutulumu ve kavrulması durumunda bile sağlıklı olması  en büyük özelliklerinden biridir.


Nurlu Badem; Bademlerin en kıymetlisidir.Çiğ yani taze tüketime daha uygundur. Çiğ tüketimi ile çağla tadını yoğun vermektedir. Kimine göre acımsı bir tada sahip olan datça nurlu badem, datça ak bademe göre daha yumuşak yapıdadır. Bademin daha iri taneli olması buram buram badem tadını ağızda bırakmaktadır. Nurlu badem ağaç sayısının azlığı fiyatını diğer bademlere göre daha yüksek olmasına sebeptir. Sezonun ilk aylarında stokta bulunup, hızla tüketilmektedir.


Datça Bademi Besin Değerleri Nelerdir?


Daha çok sağlıklı kuruyemiş, sağlıklı atıştırmalık olarak tüketilen Datçam bademin besin değeri etkili oranlara sahiptir. Yüksek protein ve yağ içermektedir. E vitamini, karbonhidrat, enerji, protein, kalsiyum, magnezyum, çinko, yağ, demir, fosfor, selenyum mineralleri kaynağıdır.


Datça Bademi Faydaları Nelerdir?


İçeriğinde bulunan mineraller ve vitaminlerin sayılamayacak kadar çok faydaları bulunmaktadır. Stresten kansere kadar vücudu koruma etkilerine yardımcı olduğu bilinmektedir.


Kolesterol, solunum bozuklukları, kalp bozuklukları, kabızlık, anemi, öksürük gibi hastalıkların tedavisine yardımcı olduğu, kemik sağlığını, beyin gelişimini, bağışıklık sistemini ve sindirim sistemini desteklediği bilinmektedir.


Datça Bademi Nasıl Saklanır?


İki şekilde saklama koşulu olan bademin en uzun ve en dayanıklı saklama biçimi kavuraraktır. Kavrulan bademlerin raf ömrü buzdolabında iki yıla kadar çıkmaktadır. Taze, çiğ halinde saklamak isterseniz, hava almayacak vakumlu, cam kaplarda buzdolabında bir yıla kadar muhafaza edebilirsiniz.


Bademler bulundukları kokuları içlerine alıp, hapsetmektedir ve bu durum tadını, aromasını bozmaktadır. Hava almayacak şekilde muhafaza ettiğinizden emin olmanız gerekmektedir yoksa buzdolabının kokusunu emecektir.


Bademleriniz küflendiyse, filizlendiyse yada ekşi bir tad aldıysa; Bademleriniz bozulmuş ve bayatlamış demektir. Bu durumda serin, rutubetsiz, karanlık ve hava almayacak ortam gerekliliği yerine getirilmediğini göstermektedir.


Datçam Badem Ürünleri Nelerdir?


Datçam firmamız, güvenli tarım prensibi ile tüketici öncelikli, doğal ürünlerimizle geliştirdiğimiz, Dünya sağlık standartlarını göz önünde bulundurarak, geleneksel yöntemle yetiştirdiğimiz, yerel üretim alanında en kaliteli ürünlerimizi siz tüketicilerimize sunmaktayız.


Datçam badem çeşitlerimiz; Çiğ badem, Soyulmuş çiğ badem, Kavrulmuş badem, Kabuklu badem, Kabuksuz kavrulmuş badem, Kabuksuz badem, Nurlu badem, Kabuklu Nurlu badem, Ak badem, Kabuklu ak badem, Badem ezmesi, Ballı badem, Badem unu, Soyulmuş pirinç badem, Sıra badem, Badem yağı, Buzlu badem, Badem sütü, Badem gazozu, Acıbadem macunu, Bademli Türk kahvesi, Diş badem kabuklu, Taze çiğ badem, İri badem ezmesi, Bademella Datçam badem ürünlerimize ulaşabilirsiniz.


Datçam’dan Bademli Türk Kahvesi Tarifi


Kabukları soyulmuş bademler önce kavrulur, kavurduğunuz bademler havanda ezerek yağı çıkana kadar dövülür. Altı tatlı kaşığı dövülmüş bademe, iki kahve fincanı süt ve iki kahve fincanı su ilave edilerek karıştırılır. İsteğe bağlı şeker ilave edilir. Cezvede hazırladığınız karışım ocakta kaynatılarak, servise hazırlanır. Datçam’ dan hazır Bademli Türk Kahvesini temin edebilirsiniz.

Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.