Çiğ Badem Nedir? Nerelerde Kullanılır?

16-01-2023 17:02
Çiğ Badem Nedir? Nerelerde Kullanılır?

İlk baharın gelişini müjdeleyen, vitamin deposu olan Çağla çekirdekli meyvelerin yeşil ve olgunlaşmamış haline denilmektedir. Çağlanın çekirdeğinin içi daha çok kuruyemiş olarak kullanılan çiğ bademdir. Adından da anlayacağımız gibi taze ve hiçbir işlem görmemiş, kavrulmamış formda, lezzet ve aromaya sahip yenilebilen bademdir.

Fazla yağışlı ve ılıman iklimlerde yetişen badem Ege bölgesinde ilk sırada yer almaktadır. Ülkemizde badem yetiştiriciliğinde yaklaşık %10 ’u Datça da sağlanmaktadır. Datça'yı bademde üstün kılan özeliklerini sayacak olursak ilk sırayı tamamen yöreye özgü seksen iki tür bademin yetiştirilebilir olması ve bu çeşitliliğin her birinin asla ulaşılamayacak güzellikte lezzetlerinin bulunmasıdır. Datça çiğ badem isteğinize cevap verecek tek yerdir.

Çiğ bademin kendi için de çeşitleri bulunmaktadır. Soyulmuş pirinç badem, soyulmuş çiğ badem, kabuklu ve kabuksuz sıra badem, kabuklu ve kabuksuz nurlu badem, kabuklu ve kabuksuz ak badem, diş badem olarak Datçam bünyesinde, özenle paketlenerek sizlere sunulmuştur.

 

Çiğ Badem Tüketmenin Faydaları Nelerdir?

Çiğ badem vitamin ve mineral kaynağı olmasıyla düzenli tüketildiği takdirde kan şekerini ve bağırsak hareketini düzenler, vücuttaki toksinlerin atılmasını sağlar, safra kesesi taşlarının oluşmasını önler, kemik gelişimini olumlu etkiler. E vitamini, fosfor ve magnezyum ihtiyacını karşılayarak, zihin ve beden yorgunluğunu gidermek için de badem tüketilmesi önerilmektedir.

 

Çiğ Badem Nerelerde Kullanılır?

Badem sütü çiğ bademden üretilip kilo vermek için iyi bir besindir. Potasyum içeren, B2 vitaminine sahip, bağırsak sistemine faydalı, kalp dostu, diş ve kemiklere faydalı gıda kaynağıdır.

Tatlı ve acı badem yağı çiğ badem ile üretilmektedir. En çok cilt ve saç bakımında kullanılmaktadır. Göz çevresindeki mor halkalara iyi geldiği de söylenmektedir.

Diyet için çiğ badem A-B-E vitaminleri bakımından zengin ve metabolizmayı hızlandırarak, tok tutucu özeliği ile kalorisi düşük bir besindir.

Hamur işlerinde çiğ badem sıklıkla karşımıza çıkmaktadır. Yapılan hamur işlerinin hem iç malzemesinde hem de dış süslemelerinde, tatlılarda, muhallebi ve sütlaç gibi ürünlerde kullanılır, Bademin öğütülmesiyle elde edilen badem unu da aromatik lezzeti içinde çok tercih edilmektedir. Ayrıca bademli kurabiye, badem şekeri, badem ezmesi, buzlu bademde reddedemediğimiz lezzetler içinde yer almaktadır.

Ana Yemeklerde çiğ badem oldukça fazla kullanılmaktadır. Bademli balık, şehzade pilavı, özbek pilavı, sütlü bademli çorba, acem pilavı en çok bilinenlerdir. Soslar ve salatalarda da ayrı bir şıklık katmaktadır.

Çiğ kuruyemiş çeşitlerinin içinde en çok tercih edilen ürün bademdir. İçeriğinde antioksidan barındıran, mineral, vitamin ve kalsiyumu bol miktarda bulunan çiğ badem günlük stres seviyemizi de düşürdüğü bilinir.

Çiğ badem erkeklerde ve kadınlarda cinsel isteği artırmasında yardımcı olan, kadınlarda doğurganlığı destekleyen, içeriğinde birçok mineral bulunan yiyeceklerdendir.

 

Badem Nasıl Tüketilmelidir?

Sağlığına önem gösteren bireyler, hiçbir işlem görmemiş çiğ badem tüketimine özen göstermektedirler. Düzenli olarak tüketilen çiğ bademin kandaki kolesterolü düşürdüğü, Alzheimer hastalığını önlemeye yardımcı olduğu söylenmektedir. Günlük olarak 25 gram yani 15 – 20 adet tüketilmesinin yeterli olduğu, fazla tüketildiğinde ise mide rahatsızlığı, şişkinlik ve kabızlıkla karşılaşacağı bilinmektedir.

Doğal, taze ve lezzetli Datçam çiğ bademlerinizi sağlıklı bir şekilde muhafaza etmek için nemden uzak, kuru ve güneş almayan, karanlık bir ortamda saklamanız gerekir. Bu koşullarda lezzetinin ilk günkü tazeliği ile kalmasını istiyorsak buzdolabında, hava almayacak bir kapta bulundurabiliriz.

Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.