Balın Faydaları: Doğanın Tatlı ve Şifalı Hediyesi

26-04-2023 16:50
Balın Faydaları: Doğanın Tatlı ve Şifalı Hediyesi

Soğuk ve kasvetli geçen kış aylarından sonra gelen bahar, bitki örtüsünün uyanışı ile tüm ışıltısıyla geri gelmiş, kırlarda rengarenk çiçeklerin etrafında uçuşan kelebekler, böcekler ve arılar dolaşırken parlak gök yüzünde kuşlar uçuşmaya, cıvıldamaya başlar. Bal arıları çiçeklerden çiçeklere gezerek hem tozlaşmaya yardımcı olur hem de kovanlarının ihtiyaçları için polenleri, bal özlerini toplarlar.

İşte bal arılarının yaşam döngüsünün başlaması, bahar mevsimi ile harekete geçer.


Peki arıların en büyük var oluş sebeplerinden biri olan bal nedir sorusunun cevabına bir bakalım.


Bal Nedir?


Bal; Doğal, sağlıklı, lezzetli ve çokta tatlı olmasından dolayı her sofrada mutlaka yerini alan, kendine özgü birçok özelliği bulunan bir gıdadır. Doğal, hakiki balı hava almayan bir cam kapta sakladığınız zaman sonsuz bir ömre sahip olması da balın ne kadar özel bir besin olduğunun ilk göstergesidir. Datçam olarak sizlere sunduğumuz doğal ve katkısız ballarımızı doğru şekilde muhafaza ettiğinizde uzun ömrü ile rahatlıkla tüketebilirsiniz.


Hem doğal lezzetlendirici hem doğal şeker olarak tatlandırıcı hem tıbbi olarak kullanım alanları hem de sağlığa destek amaçlı tüketilmesi de balı kendi başına eşsiz kılmaktadır.


Balın besin değeri içeriğinde fruktoz, glukoz, maltoz, sükroz, basit karbonhidrat, protein, su, niasin, riboflavin, aminoasitler ve pantotenik asit gibi vitaminlerle, bakır, demir, çinko, fosfor, sodyum klorür, potasyum, flavanoidler, kalsiyum, manganez, magnezyum, kobalt gibi mineraller bulunmaktadır.


Bal Nasıl Oluşur?


Koku ve his duyuları gelişmiş olan bal arıları en güzel, en lezzetli nektarları midelerinde toplayarak kendilerinin salgıladığı özel bir enzimle karıştırırlar. Midelerine yeteri kadar nektar toplayan bal arıları kovanlarına geri dönerek, kovan içinde görevli olarak çalışan diğer bal arılarına devrederler. Kovan içinde çalışan işçi bal arıları aldıkları bu nektarları bal mumundan inşa ettikleri eşsiz peteklere aktarırlar. Doldurdukları peteklerde ki balların yeteri kadar hava yoluyla kuruduğuna ve balda bulunan suyun fazlalığının gittiğine karar veren işçi bal arıları bal mumuyla peteklerin ağzını kapatarak işlemi sona erdirirler. 


Balın Kullanım Alanları Nelerdir?


Gıda sanayisinde tatlandırıcı veya besin elementi olarak,
Dondurma ve süt sanayisinde ek gıda olarak,
Fırıncılıkta ve pastacılık sektöründe ürünlerin bayatlamaması için veya tatlandırıcı olması için,
Marmelat, şeker ve şekerleme sektörü ile helva ve reçel sektöründe,
Sofralarımızda besin çeşidi veya ek gıda olarak,
Alkolsüz veya alkollü içecek üretiminde ki sanayi sektöründe,
Öksürük veya boğaz enfeksiyonları gibi hastalıklar için ilaç sanayi sektöründe kullanılmaktadır.

Balın Faydaları Nelerdir?


Doğanın tatlı ve şifalı hediyesi olan balın faydaları besin değerleri ve doğal yollarla elde edilmesiyle ilişkilidir. Yukarıda bahsettiğimiz besin değerleri bizler için nasıl bir şifa kaynağı oluyormuş, sizlerle beraber bir bakalım;


Bal doğal bir antibiyotik ve çok güçlü bir antioksidan özelliği vardır. Mikropların yok olmasını sağlayarak vücut direncini arttırır ve öksürüğe, astım, bronşit hastalıkların tedavisine yardımcı destek bir gıda olmaktadır.

 

Bal, tatlı olmasının yanı sıra diyabet hastalarını ciddi şekilde etkilemez. Doğal balın içinde bulunan fruktoz ve glikoz, kan şekeri seviyesini düzenlemeye yardımcı olur. Ağır şeker hastalarının kullanımı önerilmez ve diyabet hastalarının bal tüketim miktarlarını doktorlarından öğrenmeleri gerekmektedir.


Antiseptiktir ve antibakteriyel özelliği ile yaraların temizlenmesine, hızlı iyileşmesine ve yaradan kaynaklı ağrıların giderilmesine yardımcı olduğu bilinir.


Antibakteriyel ve antifungal, antimikrobik özellikleri ile bakteri çoğalmasını, enfeksiyon oluşumunu önler ve hafif yanıkların iyileşmesine yardımcı olabilir.


Doğal balın içeriğinden dolayı uykusuzluğa çözüm olabileceği düşünülmektedir. 


Bal mineral, vitamin ve amino asitler içererek kiloyu korumayı sağlar ve obeziteyi önlediği söylenir. Sabah aç karına ılık suya bir tatlı kaşığı bal ve limon karıştırarak tüketildiğinde metabolizmayı hızlandırdığı ve kilo verimini kolaylaştırdığı bilinir.

  

Saf bal doğal tatlandırıcı olarak şeker yerine kullanılabilir. 

 

Mide hastalıklarının seyrinde tedaviye destek verdiği bilinmektedir.

 

Bal, sindirim sistemi için yararlı bir antimikrobiyaldir. 

 

Yıpranmış, kuru saçlar için, saç diplerinde oluşan kaşıntı, kepek gibi şikayetlere bal çözüm olabilir. 

 

Göz sağlığını koruduğu, görme becerimizi geliştirdiği, göz enfeksiyonları, göz kızarıklık, göz kuruluğunu ve kaşıntıyı giderdiği gözlenmiştir.

 

Doğal bal tüketimini düzenli beslenme haline getirildiğinde demir eksikliğini giderip, kalp atışını düzenleyip, kan basıncını düşürüp, sağlıklı hücreleri onarıp ve ömrünü uzattığı ve kanda ki yağ oranını düşürüp kalp sağlığını iyileştirdiği söylenmektedir.

 

Ilık su ile balın beraber tüketilmesinde vücuttaki yağın sindirilmesine fayda sağladığı bilinir.

 

Enfeksiyonlara karşı vücut direncini arttırdığı ve bağışıklık sistemini güçlendirdiği söylenmektedir.

 

İyi kolesterol seviyesini yükseltip, kötü kolesterol seviyesini dengelediği gözlenmiştir.

 

Akciğerlere ve karaciğerlere faydası olduğu bilinmektedir.

 

Doğal antiseptik ilaç olarak destekleyici bir yeri vardır. 

 

Anti tümör özelliği ile kansere karşı koruyucu olduğu söylenmektedir.

 

Karbonhidrat içeriği ve kalorisi ile vücuda ihtiyacı olan güç ve enerji vermektedir.

 

Kas yorgunluğunu giderdiği gözlenmiştir. 

 

Konsantrasyonu arttırır ve beyni güçlendirdiği bilinmektedir.

 

İshal rahatsızlıklarında bal tüketimi ile rahatsızlık durumunun şiddetini hafifleterek, süresini kısalttığı gözlenmiştir.

Blog Etiketleri :
Bal
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.