Badem Nasıl Yetişir?

27-08-2022 11:30
Badem Nasıl Yetişir?

 

 

Hem faydalı hem de lezzetli bir atıştırmalık, hem tariflerin sırrı hem de açlık krizlerinin önündeki doyurucu bir engel. Elbette bademden bahsediyoruz! Datça yöresi dendiğinde akla ilk gelenlerden olan badem, hakkında hazırladığımız bu yazımızda badem hakkında merak edilenleri bulabilirsiniz.



En sağlıklı atıştırmalıklar arasında yer alan badem, sunduğu leziz molalarla her evde yer bulan kuruyemiş çeşitleri arasındadır. Çiğ ve kavrulmuş badem, nurlu badem, çifte kavrulmuş badem, tatlı badem başta olmak üzere birçok farklı çeşidi bulunan bu özel gıda, Datça’nın yöresel lezzetlerindendir. Datça’nın yazları sıcak ve kurak, kışları ise ılıman ikliminin en büyük hediyelerinden olan badem özünde gülgiller ailesinden meyvesi yenebilen küçük ağaç çeşidi olarak tanımlanır. 



Badem ağacı yetiştiriciliği için en temel ihtiyaçların başında da iklimsel koşullar gelmektedir. Akdeniz iklimi badem yetiştiriciliği için en elverişli iklim tiplerinden biridir. Her ne kadar farklı toprak tiplerinde yetişebilme özelliği taşısa da lezzeti üzerinde toprak tipinin de etkili olduğu bilinmektedir. Badem yetiştiriciliği için çakıllı ve kumlu topraklar ideal olacaktır.

 
 

Badem yetiştirmek için iklim ve toprak uygunluğu dışında uzmanlık da son derece önemlidir. Ağacın sağlığının, mineral dengesinin sürekli olarak kontrol edilmesi kaliteli ve lezzetli bademlerin toplanabilmesi için temel gereklilikler arasında yer alır.

 
 

Çiğ Badem Hangi Vitamini İçerir?


Bademin kavrulmamış hali, çiğ badem olarak adlandırılır. Çiğ badem sahip olduğu vitamin ve mineral çeşitleri ile insan sağlığına çoklu katkı sunan gıda çeşitleri arasındadır. Çiğ badem içindeki vitaminler arasında ön plana çıkanlar A vitamini C vitaminidir. A ve C vitaminlerine ek olarak B vitamini de ihtiva eden çiğ badem, life de sahiptir.

 
 

Yalnızca vitamin bakımından değil mineral bakımından da çiğ badem oldukça zengindir. Çiğ badem içerisinde potasyum, demir ve kalsiyum yoğun oranda bulunur. 

 
 

Bademin Faydaları Nelerdir?


Gerek çiğ gerekse kavrulmuş badem, ölçülü ve düzenli tüketildiği zaman sağlık için çeşitli faydalar sunmaktadır. Lezzetini faydaları ile destekleyen badem faydaları şu şekilde sıralanabilir:


  • Badem çok yüksek oranda antioksidan barındırır. Antioksidanlar vücudu oksidatif strese karşı korur. Oksidatif stresi azaltmakta etkili olmaları sayesinde hücresel bazda hasarı minimize edebilirler. Bademlerin sahip olduğu antioksidanların büyük bir kısmı kahverengi kabuklarındadır.


  • Yağda çözünebilen bir vitamin türü olan E vitamini, bademde yüksek oranda bulunur. E vitamini bakımından oldukça zengin bir besin değeri olan bademin az miktarda günlük olarak tüketilmesi önerilir. 


  • Badem düşük oranda karbonhidrat içerirken yüksek oranda sağlıklı yağ, protein ve lif içerir. Kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olduğu bilinmektedir. İçeriğindeki yüksek magnezyum vücuttaki 300’den fazla metabolik süreç için gerekli bir mineral olma özelliği taşır. 


  • Badem sahip olduğu magnezyum içeriği ile kan şekerinin ve kan basıncının dengelenmesine yardımcı olabilir. Yapılan bilimsel araştırmalar magnezyum eksikliğine bağlı olarak kan basıncının düştüğünü göstermektedir. Her ne kadar beslenmeye badem eklenmesinin kan basıncının düzenlenmesine etkili olduğu bilinse de esas olanın uzman hekim tavsiyeleri olduğunun göz ardı edilmemesi gerekir.


  • "Badem en sağlıklı atıştırmalıklardır.” söylemi rastlantısal değil. Öğün aralarında ölçülü miktarda tüketilen badem yüksek oranda protein ve fiber içerdiği için tok tutma işlevini de yerine getirir. Az miktarda kalori alınarak açlığın geçiştirilmesi mümkün olduğu için diyet programlarında badem sıklıkla önerilir.


  • Bademin tok tutucu özelliği ve barındırdığı lif sayesinde sindirime olan pozitif etkisi zayıflamaya yardımcı olabileceğini göstermektedir. 

 

Sahip olduğu tüm bu faydalar, badem çeşitlerini en sağlıklı kuru yemiş çeşitleri arasında konumlandırmaktadır. 


Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.