Apiterapi Nedir?

28-09-2022 17:26
Apiterapi Nedir?

 

Son yıllarda popülerliği giderek artan destekleyici bir tedavi yöntemi olan apiterapi, arı ürünlerinin bilimsel olarak incelenmesinin ardından tedavileri destekleyici olarak kullanılmasına dayanır. 


Bal, propolis, apilarnil, polen ve arı sütü gibi arılar tarafından üretilen ürünlerin yüksek antioksidan değerlerinin bağışıklık sistemini desteklemesi özelliğinden faydalanılan apiterapi birçok farklı sağlık sorunu için kullanılmaktadır. Apiterapi kapsamında arı zehri son derece önemli bir madde olma özelliği taşır.


Apiterapi geçmişinin yaklaşık 2000 yıl önceye dayandığı düşünülmektedir. Çok eski zamanlardan bu yana yara tedavisinde kullanıldığı bilinen apiterapi ülkemizde yeni yeni bilinirlik kazanmaktadır. 


Apiterapi: Bal Arılarından Gelen Şifa


Doğrudan bal arıları tarafından üretilen ürünlerin kullanımı yoluyla gerçekleştirilen alternatif terapi türü apiterapi olarak adlandırılır. Kronik ve akut yaralardan kaynaklanan ağrıların yanı sıra hastalıkların ve hastalıkların yol açtığı semptomların tedavisi için tercih edilebilir. 


"Apiterapi ne için kullanılır?” sorusuna verilebilecek farklı yanıtlar bulunduğu bilinmektedir. Multipl Skleroz, artrit, enfeksiyonlar ve Zona hastalığı için etkili bir yöntem olduğu düşünülmektedir. Ek olarak yaralara, yanıklara, ağrılara ve tendonit rahatsızlığı tedavilerine destek olarak apiterapiden yararlanılabilir. 


Apiterapi ürünleri alerji rahatsızlığı yaşayan kişilere şifa sunmak için de tercih edilebilir. Bal alerjiler nedeniyle ortaya çıkabilen boğaz ağrısının yatıştırılmasında son derecede etkili bir gıda olma özelliği gösterir.


Diş ve diş eti iltihaplarında da asıl tedaviye ek olarak apiterapiden faydalanılması mümkündür. Özellikle propolis enflamasyon üzerinde son derece etkili bir apiterapi ürünü olarak öne çıkar. Diş ve diş eti iltihabı için arı sütü ve propolis birlikte kullanılabilir. Bu arı ürünleri vitamin bakımından son derece zengin içeriklere sahiptir.


Apiterapi tedavisinde arı ürünleri topikal olarak uygulanabilir, ağız yoluyla alınabilir ya da doğrudan kana enjekte edilebilir.


Apiterapi Nasıl Uygulanır?


Apiterapi temel olarak arı ürünleri ile uygulanan bir tedavi olma özelliğine sahiptir. Bu dahilde farklı arı ürünleri farklı amaçlarla kullanılabilir.


Arı zehri, dişi işçi arılar tarafından üretilir. Bu zehir doğrudan arı sokması yoluyla insanlara bulaşabilir. Arı zehrinin cilde paslanmaz çelik bir mikro ağ aracılığı ile uygulanması mümkündür. Ek olarak arı zehri içeren ekstraktlar cilde enjekte edilebilir veya arı zehri ihtiva eden merhemlerin topikal olarak kullanılması söz konusu olabilir. Arı zehrine karşı alerji olup olmadığının uygulama öncesi test edilmesi gerekir. 


Arı zehri tedavisinin uygulanması herkes için önerilmez. Gebeler, emzirme döneminde olan kadınlar, böbrek ve karaciğer hastalıkları olanlar, 18 yaş altındakiler, insülin direnci olanlar için arı zehri tedavisi uygun nitelik taşımaz.


Arıların ürettiği diğer ürünler ağız yoluyla alınabilir. Bu kapsamda özel bir tedavi planlaması yapılıyorsa kişi özelinde yaklaşımların belirlenmesi gerekir. Ağızdan alınan arı ürünlerinin niteliği de son derece önemlidir. Besin değerleri, vitamin ve mineral içeriklerinin ideal nitelikleri karşılaması gerekir. 


Apiterapi dahilinde kullanılan bir diğer arı ürünü balmumudur. Balmumu arıların kovan inşası sırasında oluşturdukları bir maddedir. Kozmetik ürünlerde sıklıkla tercih edilmektedir. 


Arı ekmeği adı verilen fermente nitelik taşıyan ürün apiterapi dahilinde sıklıkla tercih edilir. Arılar tarafından kış aylarında tüketilmek üzere depolanan bu ürünün besin değeri son derece yüksektir. İçeriğinde mineral, vitamin ve protein çeşitleri bulunur. Sahip oldukları aminoasitler arı ekmeğini süper gıdalar arasına sokar. 


Apiterapi dahilinde farklı arı ürünleri kullanılabilse de tercih edilen apiterapi ürünleri etkinliği için ürünlerin yeterli kaliteye sahip olması gerektiği göz ardı edilmemelidir.


Apiterapi Faydaları Nelerdir?


Apiterapi sayesinde;


  • Artrit ağrıları hafifleyebilir. Anti enflamatuar etkisi sunan arı zehri artrit şikayetlerini azaltabilir,

  • Yara iyileşmesinde arı ürünleri tedavi edici etki sunabilir. Açık yaralar dahil olmak üzere yanık gibi şikayetlerde bal etkili sonuçlara yol açabilir,

  • Bağışıklık sistemi desteklenebilir,

  • Tiroit fonksiyonları düzenlenebilir,

  • Multivitamin ihtiyacı karşılanabilir.

Blog Etiketleri :
Bal
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.